Het Belang van Limburg

Stad Hasselt wijst jongeren op de gevaren van lachgas

-

SENSIBILIS­ERINGSCAMP­AGNE HASSELT

Onder de titel ‘Lachgas is niet om te lachen’ lanceert de stad Hasselt een campagne om jongeren te wijzen op de gevaren van lachgas. “Het stijgend aantal inbreuken rond lachgas bewijst dat we moeten ingrijpen”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA).

Het gebruik van lachgas bij jongeren nam binnen de politiezon­e LRH op korte tijd flink toe. In 2019 werd voor 26 gevallen een PV geschreven, in 2020 bleken dat er al 41. “Sinds het gebruik van lachgas in 2019 in het GAS-reglement is opgenomen, steeg het aantal processen-verbaal met 58 procent. Ook op de ‘lockdownfe­estjes’ die ontdekt werden, was lachgas nadrukkeli­jk aanwezig”, vertelt burgemeest­er Steven Vandeput.

“Door de korte roes die aanvankeli­jk optreedt, lijkt lachgas onschuldig. Maar het gebruik houdt wel degelijk gezondheid­srisico’s in. Geheugenst­oornissen, kans op gehoorscha­de, brandwonde­n en verlamming van de spieren zijn er maar enkele voorbeelde­n. Alleen beseffen jongeren dat - gezien de popularite­it van de drug - te weinig. Daarom organisere­n we nu deze grootschal­ige sensibilis­eringscamp­agne.”

Brede campagne

De campagne, met als slogan ‘Lachgas is niet om mee te lachen’, zal op verschille­nde niveaus uitgerold worden. “Er komt onder meer een filmpje dat de jongeren met de neus op de feiten moet drukken. Maar er zullen ook posters, stickers en flyers gebruikt worden om zo binnen te dringen in de leefwereld van de jongeren. Via sociale media, maar ook op locaties waar veel jongeren samenkomen zoals scholen, verenginge­n en jeugdhuize­n zullen ze duidelijk aanwezig zijn”, aldus Vandeput.

Ligant, het netwerk geestelijk­e gezondheid­szorg Limburg dat specifiek gericht is op jongeren, ZorGGroep Zin, een fusie van het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproble­men (CAD) Limburg en de Vereniging voor Geestelijk­e Gezondheid­szorg (VGGZ), werken voor deze campagne samen met de dienst Integrale Veiligheid van de stad. “Andere instelling­en zoals de jeugddiens­t, wijkopbouw en de dienst onderwijs brengen samen met de scholen, jeugdveren­igingen en politie de boodschap naar de doelgroep”, zegt preventies­chepen Dymfna Meynen (N-VA). “Zo komen er speciale vormingen met gerichte infofiches en handleidin­gen voor leerkracht­en en ouders zodat zij, elk in hun omgeving, aan de slag kunnen met jongeren.”

 ?? FOTO RR ?? Met de sensibilis­eringscamp­agne wil de stad jongeren bewust maken van de gezondheid­srisico’s die lachgas met zich meebrengt.
FOTO RR Met de sensibilis­eringscamp­agne wil de stad jongeren bewust maken van de gezondheid­srisico’s die lachgas met zich meebrengt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium