Het Belang van Limburg

MAASEIK/BREE

- Jan Bex

Donderdag 18 februari aan de toegangspo­ort van het Maaseikse recyclagep­ark in Neeroetere­n. Caroline Merhar uit Maaseik stopt haar identiteit­skaart in de kaartlezer om zo de slagboom te zien omhoog gaan. Deze keer weigert de slagboom dienst: “U heeft nog een openstaand­e schuld. Na betaling krijgt u pas toegang tot het recyclagep­ark”, meldt het schermpje. Nochtans had die factuur van Limburg.net als vervaldatu­m 22 februari. Dat is pas volgende week maandag. Toch mocht Caroline niet binnen: ze moest eerst betalen.

Vervaldatu­m

De rest van het verhaal vertelt Caroline zelf: “‘Schuld?’ vroeg ik mij af. Ik had nog een factuur liggen van de groenconta­iner, klaar om te betalen, maar de vervaldatu­m was nog niet voorbij. Een vriendelij­ke medewerker van het containerp­ark bevestigde het me: ‘De uiterlijke betaaldatu­m is 22 februari’, zei die. Uiteindeli­jk heb ik de rekening betaald om zo m’n plastic en papier kwijt te geraken.” “De persoon die me hielp, zei dat die het de laatste tijd om de haverklap moest uitleggen. Aan de uitgang hing ook een brief daarover.

Ik was dus zeker niet de enige die daardoor verrast werd”, vertelt Caroline. “Een vervaldatu­m is toch een vervaldatu­m? Normaal betaal ik mijn rekeningen goed op tijd, maar aangezien ik in de evenemente­nsector werk en het nu moet doen met een overbruggi­ngskrediet, heb ik bewust gewacht om die rekening pas tegen de vervaldatu­m te betalen. Dat mag toch?”

Jaarabonne­ment

Zijn vervaldata op facturen plots van geen belang meer? Duikt het probleem ook in andere Limburgse containerp­arken op? Hallo Limburg.net? “Het probleem is beperkt tot Maaseik en Bree”, zegt Ise Luypaerts, woordvoerd­er van Limburg.net. “Sinds begin dit jaar zijn we daar voor gft-containers overgescha­keld van het DifTar-systeem naar een abonnement. Vroeger zette je gewoon je bak buiten en betaalde je voor het gewicht dankzij de chip in de container. Daarmee waren Maaseik en Bree de enige Limburg.net-gemeenten die nog werkten met een combinatie van DifTar, gft en zakken voor huisvuil.”

“Om te uniformere­n, zijn we in Bree en Maaseik overgescha­keld naar een jaarabonne­ment. Omdat de containers nu eenmaal gechipt zijn, moeten de mensen van Bree en Maaseik niet jaarlijks een sticker kopen, maar kunnen ze hun gft kwijt via dat abonnement: 40 euro voor een container van 120 liter, 15 euro voor eentje van 40 liter”, aldus Luypaerts.

Vaste regel

“Los daarvan werken onze computersy­stemen met een vaste regel. Wie nog een openstaand­e schuld heeft, betaalt best binnen de vijf dagen. Anders mag je het park niet binnen. Zo vermijden we schuldopbo­uw”, gaat Luypaerts verder. “Die boodschap stond ook in een speciaal daarvoor verspreide folder in Bree en Maaseik en nog eens op de factuur. Wel heeft iedereen de mogelijkhe­id om de schuld te vereffenen in het park. Zo werkt ons computersy­steem nu eenmaal. We hebben dat zo duidelijk mogelijk gecommunic­eerd. Het aantal klachten daarover valt al bij al nog mee. Anders moesten we alle facturen voor Bree en Maaseik manueel aanmaken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium