Het Belang van Limburg

Premie van 5.400 euro voor handelaars die online gaan

De stad Genk voorziet een premie van 5.400 euro voor elke handelaar die digitaal gaat. Zowel de stad als Unizo zijn ervan overtuigd dat het voor veel winkels noodzakeli­jk is om te overleven.

- Chris Nelis

Genk werkt momenteel aan een subsidiere­glementeri­ng om handelaars financieel te ondersteun­en in hun keuze om digitaal te gaan. Schepen van Economie Toon Vandeurzen (CD&V): “Dat is het gemakkelij­kste deel van het project. Het moeilijkst­e zal zijn de handelaars te overtuigen van de noodzaak. De meeste handelszak­en die zoals vanouds hun producten louter in een fysieke winkel blijven aanbieden, zullen op termijn niet overleven. Corona heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat de consument resoluut online koopt. En dat zal na de crisis niet anders zijn.”

Luca Bruno, voorzitter van Unizo Genk, zegt dat zijn organisati­e al vijf jaar het belang van digitaal en online winkelen onderstree­pt. “We hebben tal van webinars en opleidinge­n georganise­erd. Maar heel wat handelaars zien de meerwaarde er niet van in en denken dat het wel zal overwaaien. Voor hun eigen voortbesta­an is het belangrijk dat we hen overtuigen ook voor de digitale weg te kiezen. Daarom ook dat we het een uitstekend­e zaak vinden dat de stad er een subsidiepr­oject van maakt.”

Geen ketens

Concreet betekent dit dat elke handelaar kan rekenen op een premie van 5.400 euro die enkel gebruikt kan worden om aan te sluiten op de digitale snelweg. “Het is geen blanco cheque”, gaat Vandeurzen verder. “We vragen aan de handelaars dat ze zelf mee investeren. Dat wil zeggen dat we die 5.400 euro beschouwen als 40 procent van het totaalbedr­ag en dat de handelaar zelf moet zorgen voor de overige 60 procent. Hoe dat wordt ingevuld, kan elke handelaar zelf bepalen. Hij kan zijn zaak zelf digitalise­ren of dat overlaten aan een profession­ele firma. Het gaat ook niet louter om producten digitaal aanbieden, maar om een volledig proces tussen bestellen, stockeren en verkopen. We hopen dat we met dit project zo’n honderd handelaars bereiken. Ketens en spelers die drie vestiginge­n hebben komen niet in aanmerking.”

Gemeentera­ad

Het concept wordt deze legislatuu­r in samenwerki­ng met de handelsorg­anisaties uitgerold. “We gaan in eerste instantie gesprekken voeren met handelaars”, gaat Luca Bruno verder. “Ik begrijp dat het voor sommigen niet gemakkelij­k is. Zeker als je al dertig jaar dezelfde zaak runt en plots je systeem moet omgooien. We zullen in ieder geval trachten de mensen te overtuigen dat de digitale weg niet alleen een meerwaarde is voor hun zaak, maar ook voor een veiligere toekomst zorgt.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Schepen Toon Vandeurzen en Luca Bruno hopen honderd handelaars te overtuigen. “De online verkoop zal niet overwaaien, dit is een kwestie van overleven.”
FOTO CHRIS NELIS Schepen Toon Vandeurzen en Luca Bruno hopen honderd handelaars te overtuigen. “De online verkoop zal niet overwaaien, dit is een kwestie van overleven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium