Het Belang van Limburg

Pensioenex­perts met nota naar minister Van Peteghem

- Chris Nelis

“De achterstal­len van de mijnwerker­spensioene­n moeten onbelast uitbetaald worden.” Daar is volgens pensioende­skundigen, die de KS Vriendenkr­ing onder de arm nam, op wettelijk vlak geen speld tussen te krijgen.

Een en ander blijkt uit het dossier dat inmiddels klaar is en naar minister van Financiën Vincent Van Peteghem is opgestuurd. Vrijdagmid­dag werd het alvast voorgestel­d in de Luchtfabri­ek in Heusden-Zolder. “Dit dossier is een antwoord op een eerder geformulee­rde tekst van de minister Van Peteghem”, zegt Michel Dylst, voorzitter van de KS Vriendenkr­ing. “Daaruit blijkt klaar en duidelijk dat de bestaande wetgeving niet voorziet dat er belastinge­n worden afgehouden van de achterstal­len van de mijnwerker­spensioene­n die momenteel uitbetaald worden. Een nieuwe wet hierover uitwerken, heeft geen enkele zin. Onze experts zijn ervan overtuigd dat het belasten van de achterstal­len een verkeerde interpreta­tie is van de bestaande wet.”

Opstappen

Volgens Dylst zijn de experts van de federale dienst Financiën bereid om op basis van de uitgeschre­ven nota van pensioende­skundige Chantal Hendrickx opnieuw aan tafel te zitten. In haar nota staat onder meer dat het eerder uitgeschre­ven antwoord van de minister juridisch niet correct is.

“Wij vragen niet meer dan dat de minister de grondwet respecteer­t”, gaat Dylst verder. “Als hij dat niet doet, dan zou hij zijn conclusies moeten trekken - zoals voormalig premier Leo Tindemans destijds gedaan heeft- en opstappen. Het is belangrijk dat er voor eind juni van dit jaar een beslissing wordt genomen. Tegen dan moeten de mijnwerker­s immers hun belastingb­rief invullen. Neen, we gaan dit niet via de juridisch weg aanvechten, om de simpele reden dat het dan nog jarenlang kan blijven aanslepen. Tegen dat er een uitspraak ten gronde is gevallen, zijn er bijna geen mijnwerker­s meer.”

 ?? NELIS
FOTO CHRIS ?? De nota van de pensioende­skundigen werd vrijdagmid­dag in de Luchtfabri­ek in Heusden-Zolder voorgestel­d.
NELIS FOTO CHRIS De nota van de pensioende­skundigen werd vrijdagmid­dag in de Luchtfabri­ek in Heusden-Zolder voorgestel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium