Het Belang van Limburg

Tieners maken Turkse soap

- Zahra Boufker

Acht jongeren uit Beringen en HeusdenZol­der gaan zelf een soapserie maken in het Turks. Die zenden ze dan uit via een YouTube-kanaal. Het moet verrassend en anders worden. Maar vooral leuk om naar te kijken met de eigen vertrouwde omgeving als achtergron­d.

De miniserie “Intikam’dan Ask’a” “Van wraak naar liefde” - is gebaseerd op een thema dat volgens de jongeren vaak voorkomt in Turkse series. Ze zijn opgegroeid met de Turkse televisiek­analen en kijken nauwelijks naar series op de Vlaamse televisie. Ook Melike Gülsoy (19) uit Beringen kijkt vooral naar Turkse zenders: “Misschien krijg ik ooit de kans om mee te doen in een Turkse serie. Voor mij is de Turkse televisie interessan­ter dan het Vlaamse aanbod.”

“Wij begrijpen de Turkse humor beter dan de Vlaamse”, voegen Alpay Paydas (17) en Burak Canoglu (17) uit Beringen hieraan toe. Alpay speelt de kleinzoon van de eigenaar van het bedrijf en Burak speelt de rol van slechterik in de minireeks. Ook Umut Mutlu (16) is enthousias­t. “Turkse series geven mij meer voldoening. Ik herken er mezelf beter in en voel tijdens het kijken meer spanning. Daarom kiezen we voor Turks, het is gewoon een manier van uitdrukken die leuker is.” Veel ervaring hebben ze nog niet, maar ze zijn wel erg enthousias­t.

Eigen buurt

Hoofdrolsp­eelster is Kevser Arabaciogl­u (20). Zij is niet aan haar proefstuk toe, want op TikTok heeft ze al 35.000 volgers. Ook Sevgi Arslan (17) speelt mee. Melissa Yildirim (16) en Nazli Çelik (15) uit Heusden-Zolder vinden het vooral leuk dat ze in hun eigen buurt beelden opnemen. “Het is eens wat anders om een verhaal te bekijken dat zich afspeelt in onze eigen omgeving. Als we Turks spreken, kunnen alle Turken dit bekijken en zo kunnen we met hen delen hoe wij hier leven. Maar we zien het vooral als een ervaring, we leren onze talenten ontdekken.” Ze hopen dat de serie aanslaat. “Onze vrienden en families staan nu al te popelen om te kijken”, klink het.

En misschien ondertitel­en ze de reeks nog. “Dan kunnen onze Vlaamse vrienden ook meegeniete­n van onze avonturen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De jongeren lieten zich inspireren door Turkse soaps. “We herkennen onszelf meer in Turkse series”, zeggen ze.
FOTO RAYMOND LEMMENS De jongeren lieten zich inspireren door Turkse soaps. “We herkennen onszelf meer in Turkse series”, zeggen ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium