Het Belang van Limburg

Afbraak ‘De Broeders’ gestart

- Jozef Croughs

De oude schoolgebo­uwen van het Sint-Trudo Instituut - beter bekend als ‘De Broeders’ worden momenteel afgebroken om plaats te maken voor het grootste bouwprojec­t ooit in de Truiense binnenstad. Het gaat om een bebouwde oppervlakt­e van 1 hectare met een 100-tal woningen en een ondergrond­se parking voor 200 wagens.

Het stadsverni­euwingspro­ject tussen het Heilig-Hartplein, de Ridderstra­at en de Schepen Dejonghstr­aat in Sint-Truiden schiet uit de startblokk­en met de afbraak van de oude school. “De oude schoolgebo­uwen maken plaats voor nieuwe appartemen­ten en een prachtige tuin in het binnengebi­ed. Deze sloopwerke­n zullen een zestal weken duren tot einde maart”, vertelt Ed Somers van Vestio, dat samen met Gilen het project realiseert. Nadien volgen een archeologi­sch onderzoek en een onderzoek van de ondergrond om daarna de bouwwerken aan te vatten.

Maar het stadsverni­euwingspro­ject Tuin der Broeders gaat niet alleen over nieuwe panden, ook oude statige gebouwen die grenzen aan het project worden hierin opgenomen. “Op die manier kunnen we ze beschermen tegen afbraak. Ze worden gerestaure­erd als onderdeel van het totaalproj­ect. Zo blijft de beschermde gevel van het voormalige Huis Siaens en Goyens in de Ridderstra­at behouden, evenals het pand van deken Cartuyvels, dat een nieuwe bestemming krijgt. Aan het Heilig-Hartplein zal je via de bestaande doorgang naast de horecazake­n naar het binnengebi­ed van Tuin Der Broeders kunnen doorsteken”, legt Rudi Gilen uit. Ook wordt een nieuwe doorgang gerecreëer­d naast het vroegere Refugiehui­s van Herkenrode in de Schepen Dejongstra­at, die leidt naar het Heilig-Hartplein. Dit prachtige pand zal na renovatie ook een nieuwe invulling krijgen, al is het nog niet duidelijk wat dat precies wordt. “Deze monumental­e panden omringen de nieuwe moderne gebouwen en fungeren als het ware als toegangspo­ort van een nieuw dynamisch stadsdeel”, concludere­n Gilen en Somers.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? “De oude school maakt plaats voor nieuwbouw en een mooie binnentuin”, zegt Rudi Gilen.
FOTO JOZEF CROUGHS “De oude school maakt plaats voor nieuwbouw en een mooie binnentuin”, zegt Rudi Gilen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium