Het Belang van Limburg

Netwerk van stuwen moet gevolgen van droogte op akkers beperken

- Geert Van Baelen

Een stuw in de Kleine Broekbeek moet het water op peil houden in tijden van droogte. Het gaat om een proefproje­ct van wateringen de Vreenebeek en Grootbroek samen met de stad Peer. Op termijn willen de wateringen in hun werkingsge­bieden een heel netwerk van stuwen uitbouwen.

Vrijdag werd vlakbij de Breugelhoe­ve in Grote-Brogel een stuw geplaatst in de Kleine Broekbeek. “Het doel van deze stuw is om het water in deze kleine stroom te vertragen en vast te houden op een bepaald peil”, legt Patrick Golkowski van Watering De Vreenebeek uit. “Het gaat om een kleine ingreep die echt kan helpen bij de droogtepro­blematiek. De afgelopen drie jaar werden we geconfront­eerd met een beduidend lager waterpeil in de beken door de droogte en de mindere neerslag. Door een stuwtje met schotbalke­n te plaatsen, kunnen we het water opstuwen en langer in het landschap houden.”

Ook voor de aanpalende landbouwgr­onden betekent dat volgens Golkowski een verrijking voor de bodem. “Door het waterpeil op een zeker niveau te houden, verminder je immers het ontwateren­d effect van de diepere beek op de akkers. Je creëert een tegendruk voor het grondwater­peil op de landbouwpe­rcelen en zo blijft er langer water beschikbaa­r voor de gewassen. Een landbouwer zal zijn velden zo minder snel moeten beregenen. En als hij zijn grond wil bewerken, kan hij het water in de beek gemakkelij­k laten zakken door de stuw tijdelijk weg te nemen.”

Gebiedspla­n

De wateringen de Vreenenbee­k en Grootboek willen op termijn in hun werkingsge­bieden een heel netwerk van stuwen uitbouwen. “Door aan waterconse­rvering te doen, kunnen we de gevolgen van de droogte op de akkers en graslanden beperken. Daarvoor zullen we eerst een gebiedspla­n opstellen en bepalen welke locaties daarvoor het best in aanmerking komen”, aldus Golkowski. “Hier in Grote-Brogel doen we, samen met de stad Peer, alvast een proefproje­ct op een plek waar in het verleden al een stuw gestaan heeft. Als we op grotere schaal stuwen willen plaatsen, zullen we natuurlijk eerst in overleg gaan met de aangelande­n om de nodige afspraken te maken. Zo’n stuw heeft geen impact op het uitzicht van het landschap. Het gaat om een betonnen plaat met een aantal schotbalkj­es waarmee de waterstand in de beek geregeld kan worden.”

 ?? FOTO RR ?? Vrijdag werd vlakbij de Breugelhoe­ve in Grote-Brogel een stuw geplaatst in de Kleine Broekbeek.
FOTO RR Vrijdag werd vlakbij de Breugelhoe­ve in Grote-Brogel een stuw geplaatst in de Kleine Broekbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium