Het Belang van Limburg

Expohal Kelchterho­ef klaar voor eerste vaccins

- Chris Nelis

In de Expohal van Kelchterho­ef worden maandag en dinsdag de eerste 200 vaccins aan zorgmedewe­rkers uit Houthalen-Helchteren toegediend. De test verliep alvast vlekkeloos.

De voormalige Expohal van Kelchterho­ef is volledig heringeric­ht als vaccinatie­centrum voor HouthalenH­elchteren. Het systeem werd uitgewerkt door Wim Haest, algemeen directeur van de gemeente. “De in- en uitgang zijn volledig van elkaar gescheiden”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans. “Er is meer dan voldoende parking en ook de mensen zijn er klaar voor om te vaccineren. We hebben 200 vaccins gekregen en die worden maandag en dinsdag toegediend aan mensen uit de zorgsector. Het verdere verloop hangt uiteraard af van de leveringen van vaccins.”

Kaartspel

Het systeem bestaat erin dat bewoners zich aanmelden aan een ingericht en afgescherm­d onthaal. “Daar krijgen ze een kaart zoals in een kaartspel”, zegt Wim Haest. “Harten, koeken, schoppen en klaveren staan voor de lijn waar je gevaccinee­rd wordt. Daarnaast heeft elke kaart ook een nummer dat aangeeft wanneer je aan de beurt bent.” “In tegenstell­ing tot andere centra hebben wij ervoor gekozen om te vaccineren in dezelfde ruimte waar ook de intakegesp­rekken plaatsvind­en. Dat maakt het allemaal ook iets eenvoudige­r voor de mensen die zich moeten laten vaccineren. Op het einde van elke lijn is er de grote zaal waar je vijftien minuten moet wachten om na te gaan of de vaccinatie directe nevenwerki­ngen heeft of niet. Daar is permanent een arts aanwezig die ook een kabinet heeft waar mensen die onwel worden, opgevangen kunnen worden.” Dokter Michele Daniëls geeft nog mee dat er naar verwachtin­g zo’n 40.000 vaccins toegediend zullen worden in de Expohal.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Een test wees al uit dat het vaccinatie­centrum in de Expohal in Houthalen-Helchteren aan alle verwachtin­gen voldoet.
FOTO CHRIS NELIS Een test wees al uit dat het vaccinatie­centrum in de Expohal in Houthalen-Helchteren aan alle verwachtin­gen voldoet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium