Het Belang van Limburg

Bende bestelde goederen, maar betaalde nooit

- Geert Houben

Stel een verslaafde aan als bedrijfsle­ider, smuk de boekhoudku­ndige cijfers op, bestel goederen, betaal ze niet, maar verkoop ze door en misleid de deurwaarde­r. Dat was het recept van een zeskoppige bende die een 25-tal bedrijven oplichtte.

Begin mei 2017 stapte de zaakvoerde­r van een schijnvenn­ootschap naar de politie. Onder druk moest de man rekeningen openen, maar bankkaarte­n had hij niet. Hij was enkel zaakvoerde­r op papier. Wel kwamen er allerhande bestelde goederen zoals bouwmateri­alen, tv’s, zonnepanel­en, stookolie, smartphone­s en zelfs een schrobzuig­machine op zijn adres aan. Omdat betalingen uitbleven, zaten deurwaarde­rs hem op de hielen. Dezelfde formule herhaalden de verdachten bij nog twee andere vennootsch­appen.

Rolverdeli­ng

De betichten plaatsten over het hele land bestelling­en. In Limburg gingen ze shoppen in Ham, Kinrooi, Lanklaar en Maasmechel­en. Het vertrouwen van hun handelspar­tners wisten ze te winnen door op papier hun opgekrikte jaarrekeni­ngen te presentere­n. Volgens het parket was er een duidelijke rolverdeli­ng in de zeskoppige bende die vooral opereerden vanuit een telecomzaa­k in Beringen. Zo zouden een 35-jarige man uit Leopoldsbu­rg en een 28-jarige uit Hechtel-Eksel de spilfigure­n achter de fraude zijn. Zij riskeren respectiev­elijk 6 en 4 jaar cel plus een beroepsver­bod van 10 en 8 jaar. Beiden hebben al een verleden bij justitie.

→ Vonnis op 19 maart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium