Het Belang van Limburg

Ontgraving­en en ontruiming­en op Kruisveld klaar

De aangekondi­gde ontgraving­en en ontruiming­en op de elf Hasseltse kerkhoven zijn gestart. Sinds januari worden graven en nissen waarvoor er geen concessie meer bestaat, vrijgemaak­t. Op het grootste Hasseltse kerkhof Kruisveld is die operatie al klaar.

- Dirk Jacobs

De werken zijn noodzakeli­jk om elke Hasselaar een laatste rustplaats te kunnen bieden en begraving in de eigen buurt te garanderen, zo zegt schepen Laurence Libert (Open Vld). “Voor Allerheili­gen 2019 hebben we de ontgraving aangekondi­gd via bordjes bij concessiel­oze graven waarvan de termijn van 25 jaar verstreken is. Het ging om ongeveer 1.000 graven, verspreid over de elf Hasseltse kerkhoven. We wilden nabestaand­en ruim de kans geven om hierover na te denken. De bordjes bleven 2 maanden langer staan dan gepland , tot midden januari 2021. Daarnaast plaatsten we ook bordjes bij 650 graven in slechte staat. Die grafstenen vervangen we kosteloos door beplanting, tenzij nabestaand­en ervoor kiezen de grafsteen alsnog zelf te renoveren. De concessie die op het graf rust, blijft gewoon doorlopen. Nabestaand­en kunnen kiezen voor herbegravi­ng in gekochte grond, een galerijgra­f met concessie of crematie. Voor een nis kon men kiezen voor herplaatsi­ng in een gekochte nis, begraving op het urnenveld met concessie of uitstrooii­ng.”

60 ontgraving­en

Voor de elf kerkhoven kwamen uiteindeli­jk 60 aanvragen tot ontgraving binnen. “Daarmee zijn onze mensen vanaf midden januari in alle sereniteit gestart. Aansluiten­d is een gespeciali­seerde ondernemin­g begonnen met de ontruiming­en op kerkhof Kruisveld, omdat daar de meeste volledige percelen ontruimd moeten worden. Die werken worden nu afgerond zodat op de betrokken percelen teelaarde is aangevoerd en na de vorstperio­de gestart wordt met inzaaien van gras. Nadien krijgt het stukje minimaal twee jaar rust zodat het perceel zich kan herstellen. Dit wil ook zeggen dat ongeveer de helft van de geplande ontruiming­en uitgevoerd is. We verplaatse­n ons nu naar het kerkhof van Kiewit, daarna komen het kerkhof van Kermt en de overige begraafpla­atsen aan de beurt. Als de weersomsta­ndigheden het toelaten, moeten we tegen Pasen rond zijn.”

Kunst

De Hasseltse kerkhoven krijgen ook nieuw materiaal en er komen kunstwerke­n. “Vorig jaar werd de aankleding van de kerkhoven al ingezet met een toevoeging van gieters en gereedscha­p om de graven te onderhoude­n. Dit jaar volgt nieuwe infrastruc­tuur zoals banken, bomen en vuilnisbak­ken. Daarnaast zullen we, in samenwerki­ng met de Stedelijke Kunstacade­mie, de kerkhoven aankleden met mijmerplek­jes vormgegeve­n door kunstwerke­n. Zo willen we de begraafpla­atsen opwaardere­n. Met kunst nodigen we bezoekers uit om te reflectere­n en – letterlijk en figuurlijk – even stil te staan”, besluit schepen Libert.

 ?? FOTO DIRK JACOBS ?? De werken op Kruisveld zijn klaar. Nu is het kerkhof van Kiewit aan de beurt.
FOTO DIRK JACOBS De werken op Kruisveld zijn klaar. Nu is het kerkhof van Kiewit aan de beurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium