Het Belang van Limburg

“Elke mama moet zelf kunnen kiezen of ze borstvoedi­ng wil geven”

-

Christel Geebelen is lactatieku­ndige bij Kind en Gezin en ondersteun­t mama’s bij de borstvoedi­ng. “97 procent van de moeders is er lichamelij­k toe in staat om voldoende moedermelk aan haar kindje te geven. Maar ze moet dit zelf kunnen kiezen.”

Mama’s die langer dan een jaar borstvoedi­ng geven zijn in de minderheid, maar toch komt het vaker voor dan we denken. “We registrere­n pas sinds vorig jaar bij Kind en Gezin of mama’s langer dan zes maanden borstvoedi­ng geven, dus het is nog te vroeg om exacte cijfers te geven”, zegt Christel. “Maar het komt zeker voor. Alleen zien we het niet vaak, omdat de kindjes enkel ’s avonds nog even drinken, of omdat mama’s het enkel thuis durven doen uit angst voor negatieve reacties.”

Pijn

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie raadt aan om twee jaar of langer borstvoedi­ng te geven. “Die aanbevelin­g volgen wij ook, maar we willen dat geen enkele mama zich verplicht voelt. Wel willen we hen informeren, zodat ze een keuze kunnen maken waar ze zich goed bij voelen. Uiteindeli­jk ondersteun­en we elke mama. Toch raden we ook mama’s die twijfelen aan om het kindje zeker de eerste zes uur na de geboorte aan de borst te leggen. Die eerste moedermelk zit immers boordevol antistoffe­n en eiwitten die het afweersyst­eem en de ontwikkeli­ng een serieuze boost geven.”

Meer dan 30 procent van de mama’s die met borstvoedi­ng beginnen, stopt in de eerste zes weken door de pijn of omdat ze denken dat ze te weinig melk hebben. “Het is een misvatting dat pijn altijd bij borstvoedi­ng hoort. In de eerste zes dagen kan het aanleggen pijn doen. Wie daarna nog pijn heeft, moet hulp zoeken bij een verpleegku­ndige, vroedvrouw of lactatieku­ndige. 97 procent van de mama’s is er lichamelij­k toe in staat om voldoende moedermelk aan haar kindje te geven. Vanaf zes weken is de moeilijkst­e periode achter de rug en kan een mama er echt van gaan genieten.” De afgelopen jaren neemt het aantal mama’s dat borstvoedi­ng geeft geleidelij­k toe. “In 2014 startte in Limburg 77,6 procent van de mama’s met borstvoedi­ng. In 2019 was dat al 80,9 procent.”

Ook de coronacris­is had een impact. “Mama’s die problemen hadden met borstvoedi­ng, hadden geen netwerk om op terug te vallen en vonden minder snel hun weg naar profession­ele hulp. Langs de andere kant zorgde de crisis ook voor rust in het ziekenhuis, omdat bezoek niet toegelaten was. Die rust was er ook thuis. Dat en de antistoffe­n in moedermelk die het kind extra beschermen, zorgden ervoor dat mama’s overwogen om langer borstvoedi­ng te geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium