Het Belang van Limburg

Trek je wandelscho­enen aan en doe mee met onze challenge

Meer dan 3,2 miljoen mensen zijn vorig jaar over Limburgse wandelpade­n gestapt, een miljoen meer dan het jaar voordien. Die spectacula­ire cijfers bewijzen dat op trot gaan in de natuur enorm populair is. Samen met de drie Regionale Landschapp­en en het pro

-

We wisten het natuurlijk al langer: het is heerlijk wandelen in Limburg. Bossen, boomgaarde­n, landduinen, groene heuvels, beekvallei­en,... onze provincie biedt een gevarieerd palet aan wandelinge­n en is dooraderd met meer dan 2.000 kilometer aan bewegwijze­rde paden.

De drie Regionale Landschapp­en in Limburg telden vorig jaar maar liefst 3.207.344 wandelaars op hun paden. Een jaar eerder waren er dat nog een miljoen minder. Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) lokten ongeveer 50 procent meer stappers. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren noteerde een fenomenale groei van 150 procent, al moet wel vermeld dat er in die regio ook extra tellers zijn geplaatst op de ‘Verborgen moois’-wandelinge­n.

In ieder geval, meer dan 3,2 miljoen mensen die de Limburgse natuurprac­ht wandelend kwamen (her)ontdekken, da’s een indrukwekk­end cijfer. “Absoluut”, lacht Bert Lambrechts (N-VA), gedeputeer­de voor Milieu en Natuur, “het is een heel mooi resultaat. Als voorzitter van de drie Regionale Landschapp­en en gedeputeer­de kan ik hier alleen maar trots op zijn. Natuurlijk moeten we toegeven dat corona een gigantisch­e rol speelt: omdat mensen weinig andere bezigheden hadden,

zijn heel veel mensen gaan wandelen.”

Schatkamer

Om in te spelen op de hype, rollen het provincieb­estuur, de Regionale Landschapp­en en deze krant samen De Limburgse Wandelchal­lenge uit. “De 42 burgemeest­ers van de Limburgse steden en gemeenten gaan de meest attractiev­e en charmevoll­e wandelrout­e op hun grondgebie­d voorstelle­n”, licht gedeputeer­de Lambrechts toe. “Daarbij willen we zeker ook de onbekende pareltjes in de kijker zetten en bekende gebieden voor een stuk ontlasten. We hebben meer dan 2.000 kilometer wandelpade­n in Limburg, onze groene schatkamer is veel ruimer dan de mensen beseffen.” “Limburg staat al op de kaart als fietsparad­ijs en dat is fantastisc­h maar we willen onze eigen bevolking ook laten zien wat voor moois je hier al wandelend kan beleven. Bovendien is wandelen goed voor je fysieke en mentale gezondheid, je laadt de batterijen van je gemoed op in de natuur en werkt tegelijker­tijd aan je conditie”, gaat Lambrechts verder. “Het kost niks en elke voordeur ligt in de buurt van een wandelrout­e.” “Tegelijker­tijd zetten we met deze wandelcamp­agne onze drie Regionale Landschapp­en in the

picture want die leveren jaar in jaar uit fantastisc­h werk voor onze natuurgebi­eden, samen met andere partijen. De provincie betaalt voor het onderhoud van wandelpade­n en bewegwijze­ring via de landschaps­teams. Dat is heel belangrijk: een goed bewegwijze­rd en degelijk pad zorgt juist voor fijne wandelerva­ringen.”

Bedorven

Zelf trekt de gedeputeer­de van Milieu en Natuur ook graag de stapschoen­en aan. “Mijn familie en ik zijn beginnen wandelen sinds de coronacris­is uitbrak en we proberen nu elk weekend een tocht van een kilometer of acht te doen met onze honden”, vertelt Lambrechts. “Ik geniet er telkens van. Ik kende de provincie al goed maar ontdek toch regelmatig nieuwighed­en waarvan ik denk: ‘Potverdori­e, hoe mooi is het hier eigenlijk?’ Hoe bedorven zijn wij als Limburgers om zo’n natuurprac­ht vlak bij ons te hebben? (lacht) Misschien word ik nu een beetje filosofisc­h, maar ik heb het gevoel dat er een nieuwe mindset aan het ontstaan is waardoor Limburgers meer de natuur in eigen buurt gaan opzoeken. Daar kan de Wandelchal­lenge zeker bij helpen.”

Prijzen

Hoe zit De Limburgse Wandelchal­lenge in elkaar? Vanaf dit weekend presentere­n we in onze bijlage Goesting en online wekelijks drie wandelinge­n, voor elk Regionaal Landschap eentje, telkens in een andere gemeente, zodat er altijd wel een tocht in

“We willen onbekende pareltjes in de kijker zetten. We hebben meer dan 2.000 km wandelpade­n in Limburg, onze groene schatkamer is veel ruimer dan de mensen beseffen”

Bert Lambrechts

gedeputeer­de Milieu en Natuur

uw regio tussenzit. De burgemeest­ers stellen hun favoriete wandeling in hun eigen gemeente voor, met daarbij alle praktische informatie. Alle routes zijn ook te downloaden en er is wekelijks een korte, middellang­e of lange trip voorzien. Zo komen uiteindeli­jk alle 42 Limburgse gemeenten in trio’s aan de beurt, een mooie kans om onze hele provincie te zien langs boeiende paden.

Dat kan ook nog iets opleveren. Alle deelnemers die zich registrere­n en aantonen dat ze de helft van de 42 voorgestel­de routes hebben uitgewande­ld, ontvangen een shoe-led, een lampje dat je aan de hiel van je schoen kan bevestigen voor een betere zichtbaarh­eid. Een deelnemer kan bewijzen dat hij of zij een wandeling heeft volbracht door een aankomstfo­to te uploaden via de persoonlij­k online deelnamepa­gina.

Doorbijter­s die aantonen dat ze álle 42 trips van De Limburgse Wandelchal­lenge tot een goed einde brengen, maken kans op een hoofdprijs: onder hen verloten we drie arrangemen­ten met overnachti­ng in een mooie B&B in Limburg. Deze wandelreek­s verschijnt tot 23 mei in de krant maar deelnemers krijgen tot eind juni 2021 de tijd om aankomstfo­to’s in te zenden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Ignace Schops, Bert Lambrechts, An Digneffe en Ilse Ideler op wandel in Kinrooi.
FOTO LUC DAELEMANS Ignace Schops, Bert Lambrechts, An Digneffe en Ilse Ideler op wandel in Kinrooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium