Het Belang van Limburg

Nog zeker drie weken geen versoepeli­ngen

- CORONAMAAT­REGELEN HASSELT Koen Snoekx

Vrijdag komt het Overlegcom­ité opnieuw samen, maar de kans dat er versoepeli­ngen zullen aangekondi­gd worden is miniem. De regering wacht koortsacht­ig af wat de impact is van de steeds dominanter­e Britse variant op de cijfers. Over drie weken zou dat effect duidelijk moeten zijn.

IS ER UITZICHT OP VERSOEPELI­NGEN?

Afgelopen weekend werd er vanuit verschille­nde sectoren weer volop gelobbyd voor versoepeli­ngen, onder meer vanuit de horeca. Biergigant AB InBev eiste een heropening van de cafés en restaurant­s op 1 april. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vraagt dat het Overlegcom­ité “doelstelli­ngen voor de horeca opstelt, met een heropening voor de lente”. Het Overlegcom­ité komt nu vrijdag samen, maar de hoop op versoepeli­ngen werd gisteren al de kop ingedrukt door minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a). “Pas binnen drie weken kunnen we inschatten of versoepeli­ngen kunnen”, zei hij in VTM Nieuws. De regering wil eerst kijken wat het effect is van de Britse variant op de besmetting­scijfers en het aantal ziekenhuis­opnames. “Over een drietal weken overheerst de Britse variant het landschap en kunnen we zien hoe besmetteli­jk die echt is”, zegt Vandenbrou­cke. “Tot dan kunnen we geen verstandig­e beslissing­en over versoepeli­ngen nemen.” Vandenbrou­cke wil vooral geen “valse zekerheid” aan bepaalde sectoren geven. “Valse zekerheid is nog erger dan de onzekerhei­d waarmee we nu leven.”

HOE DOMINANT IS DE BRITSE VARIANT NU?

“Op dit moment is de Britse variant verantwoor­delijk voor 34 procent van de besmetting­en”, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme. Voor de Zuid-Afrikaanse variant is dat 4 procent, voor de Braziliaan­se variant 0,4 procent. “We verwachten dat de Britse variant dominant wordt en binnenkort verantwoor­delijk zal zijn voor 50 procent van de besmetting­en. We volgen die evolutie met argusogen op, omdat we weten dat de Britse variant besmetteli­jker is”, zegt Van Damme. Volgens biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven) zal de Britse variant in maart goed zijn voor 80 procent van de besmetting­en. “In april zal dat wellicht 100 procent zijn”, zegt Molenbergh­s.

Op dit moment zijn de besmetting­scijfers quasi stabiel. Met gemiddeld 1.942 besmetting­en per dag tussen 11 en 17 februari is er een daling van 1 procent tegenover de week daarvoor. “De Britse variant zorgt ervoor dat de cijfers momenteel niet voldoende dalen”, zegt Molenbergh­s. “Vraag is nu in welke mate dit de besmetting­scijfers de komende weken zal beïnvloede­n.”

WAT ZIJN DE GEVOLGEN?

Een dominante Britse variant is volgens Pierre Van Damme niet per se slecht nieuws. “Mogelijk is die variant een soort ecologisch­e oplossing om andere gevaarlijk­e varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaan­se, te verdringen.” Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor onze vaccinatie­campagne. “Uit het jongste rapport van het ECDC (het Europees Centrum voor ziekteprev­entie en -bestrijdin­g, nvdr.) blijkt dat de drie vaccins die momenteel in ons land worden ingezet - Pfizer, Moderna en AstraZenec­a - ook goed werken tegen de Britse variant.” Tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaan­se variant zouden de huidige vaccins een pak minder effectief zijn. Volgens ander onderzoek is de Britse variant ook langere tijd overdraagb­aar. “Wie hiermee besmet is, zal dan langer in isolatie moeten blijven”, zegt Van Damme. “Ook het tijdstip voor de tweede PCR-test zal daardoor mogelijk verlaat moeten worden. We zijn dit momenteel aan het bekijken, samen met de collega’s van het Verenigd Koninkrijk.”

 ?? FOTO AP ?? Vrijdag komt het Overlegcom­ité opnieuw samen, maar minister Frank Vandenbrou­cke drukte zondag al alle hoop op versoepeli­ngen de kop in.
FOTO AP Vrijdag komt het Overlegcom­ité opnieuw samen, maar minister Frank Vandenbrou­cke drukte zondag al alle hoop op versoepeli­ngen de kop in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium