Het Belang van Limburg

Limburger fietst vaker naar het werk door coronacris­is

Maar liefst 35,1 procent van de Limburgse werknemers koos vorig jaar regelmatig voor de tweewieler. Dat blijkt uit de jaarlijkse mobiliteit­scijfers die Acerta verzamelde op basis van de loongegeve­ns van 40.0000 werknemers.

- Mark van Luyk

HASSELT

MOBILITEIT

Tijdens het coronajaar 2020 gebruikte 1 op 3 werknemers regelmatig de fiets voor het woon-werkverkee­r. Dat is een stijging van maar liefst 9,1 procent. In Limburg werd er nog iets meer naar het werk gefietst met 35,1 procent. Bijna 15 procent van de werkende Belgen kiest altijd voor de fiets. “Overheden hebben de afgelopen jaren de weg voor de fiets letterlijk vrij gemaakt met fietssnelw­egen en betere fietspaden”, zegt Gert Mertens van Acerta. “Dankzij e-bikes en speedpedel­ecs kunnen werknemers ook grotere afstanden aan. De fietsvergo­eding stimuleert dat nog. Eén op de vijf Belgen geniet al van een fiscaal voordelige fietsvergo­eding van 0,24 euro per getrapte kilometer. Het aantal fietsvergo­edingen is op vijf jaar met maar liefst 60% gestegen. Bedrijven kunnen daarop inspelen met leaseformu­les voor elektrisch­e fietsen. Dankzij de fietsvergo­eding kan een werknemer die kostprijs terugverdi­enen.”

17,2% van de Belgische werknemers combineert auto en fiets regelmatig. Limburgse werknemers gebruiken de tweewieler het meest in combinatie met de auto. Voor onze provincie gaat het over 26,1%. Meer dan 88% van de woon-werkverpla­atsingen gebeurde in Limburg met de privéof bedrijfsau­to. Dat is een stuk meer dan de rest van België (78,3%). “De auto blijft dus koning in Limburg.”

Eén op de vijf Belgische bedienden uit de privésecto­r beschikt over een bedrijfswa­gen. Dat zijn er 5,5 procent meer dan in 2019. “Die stijging zet zich ondanks corona door, maar dat hoeft niet noodzakeli­jk slecht te zijn voor het milieu en de mobiliteit. Het staat buiten kijf dat we ook na corona naar een hybride model gaan waarbij we kantoor- en thuiswerk zullen afwisselen. Voor veel verplaatsi­ngen zullen werknemers de wagen blijven nemen. Maar als we in de toekomst maar twee keer per week naar kantoor rijden in plaats van vijf, vermindert het aantal afgelegde pendelkilo­meters aanzienlij­k. Corona heeft ons autogebrui­k duurzamer gemaakt.”

Openbaar vervoer

“Als je veel thuis werkt, heeft het minder nut om een grote bedrijfswa­gen op de oprit te hebben. Ik pleit er daarom voor om de automatisc­he koppeling van een bedrijfswa­gen aan een bepaalde functie in het bedrijf los te laten. Voorzie een budget waar de werknemer zelf de gewenste invulling aan kan geven. Mensen die geen kleine kinderen meer hebben, kunnen dan voor een kleinere wagen gaan of ze kunnen een bedrijfswa­gen combineren met een leasefiets.”

Het openbaar vervoer heeft het meest nadeel ondervonde­n van de coronacris­is. Volgens Mertens heeft dat voor een stuk te maken met angst voor corona. Amper 8,1% van de werknemers uit de private sector gebruikt af en toe het openbaar vervoer en 5,97% doet dat altijd. In Limburg zijn de cijfers nog lager: 4,9% van de Limburgers neemt af en toe het openbaar vervoer, 3,3% doet dat altijd. Dat is een sterke daling. “De inspanning­en om het openbaar vervoer aantrekkel­ijker te maken voor het woon-werkverkee­r hebben door corona een stevige tik gekregen”, besluit Gert Mertens. “De Belg woont gemiddeld net geen 20 kilometer van zijn werk. De Limburgse werknemer woont verderaf met een gemiddelde van 22,6 kilometer. In Limburg is het openbaar vervoer bovendien een moeilijk verhaal omdat je er niet efficiënt mee van de ene kant naar de andere kant van de provincie kan. Er is een dringende inhaalbewe­ging nodig.”

 ?? FOTO WIM DANEELS ?? Steeds meer werknemers investeren hun fietsvergo­eding in een speedpedel­ec.
FOTO WIM DANEELS Steeds meer werknemers investeren hun fietsvergo­eding in een speedpedel­ec.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium