Het Belang van Limburg

Essentiële reis

- Reacties: dekern@hbvl.be Liliana Casagrande

Vrijdag komt het Overlegcom­ité opnieuw samen, maar minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) heeft alle hoop op versoepeli­ngen zondag al de kop in gedrukt. We moeten nog drie weken wachten. Tegen dan weten we pas hoe besmetteli­jk de Britse variant is. In deze onvoorspel­bare tijden zijn er weliswaar nog zekerheden. Want zo ongeveer tegelijker­tijd met Vandenbrou­cke lanceerde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zijn inzichten voor vrijdag. En die komen – uiteraard – niet helemaal overeen. Bouchez is zich al een tijdje aan het profileren als de verdediger van onze vrijheden. Hij is er al in geslaagd om de kappers open te krijgen. Nu mikt hij op de horeca, maar ook op de jeugd en de cultuursec­tor. Op bijna alles dus.

Maar iedereen weet dat alles tegelijk niet zal kunnen. Zeker zolang de leveringen van de vaccins nog een groter mysterie zijn dan het virus zelf. Alle maatregele­n zullen deze week nog eens minutieus onder de loep genomen worden door veel meer mensen dan Bouchez. Het onderwijs, de experten, iedereen zal wenslijstj­es opstellen waarvan vrijdag allicht nog weinig overblijft.

De enige versoepeli­ng die we kunnen verwachten, is de opening van de grenzen. Europa protesteer­t hier namelijk al een tijdje tegen. Volgens Bouchez loopt het politiek akkoord over de gesloten grenzen op 1 maart af. Vreemd, want op het vorige Overlegcom­ité is beslist dat de regels gelden tot 1 april.

Of het nu 1 maart of 1 april wordt, dit betekent in elk geval dat we in de paasvakant­ie weer het land uit mogen. Dat is over zes weken. Vorig jaar dachten we zelfs dat een paasvakant­ie min of meer zou volstaan om het virus te temmen. Toen waren er nog de absurde regels zoals het verbod om op een bankje te zitten of om naar zee te rijden. Intussen is er veel meer kennis over het virus en zijn de regels beter onderbouwd. Al gaan de grenzen open, we zullen toch de raad krijgen om in ons land te blijven. Zelfde advies als voor de kerstvakan­tie, maar dat heeft ons ook niet tegengehou­den om gepakt en gezakt met allerlei excuses massaal op reis te trekken. Dat zal met Pasen niet anders zijn. De kerstvakan­tie bleek een heruitgave te zijn van de krokusvaka­ntie van vorig jaar. Daaraan danken we die Britse variant. Deze krokusvaka­ntie was er wel een reisverbod en zijn de meesten van ons – op Kamerlid Dries Van Langenhove na – in het binnenland gebleven. Van Langenhove verdedigt zijn uitstap naar een Parijse betoging van een extreemrec­htse beweging als een “essentiële reis”. Het parket betwijfelt dat en opent een onderzoek. Politicus of gewone kiezer, de regels zijn er voor iedereen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium