Het Belang van Limburg

Eerst 65-plussers en risicopati­ënten, pas dan asielzoeke­rs en gevangenen

Corona-uitbraak in het asielcentr­um van Sint-Truiden.

- Koen Snoekx en Jozef Croughs

VACCINATIE­CAMPAGNE HASSELT

Het asielcentr­um van Bevingen in Sint-Truiden wordt momenteel getroffen door een corona-uitbraak. In de loop van vorige week doken de eerste bewoners met symptomen op en testten vijf mensen positief. Er werd een nieuwe testronde georganise­erd en daaruit bleek dat in totaal zestien bewoners en vijf personeels­leden een coronabesm­etting hebben opgelopen. “De mensen die positief hebben getest, zijn in isolatie geplaatst. Alle anderen die in contact zijn gekomen met de besmette personen zitten in quarantain­e op hun kamer”, zegt Mieke Candaele, woordvoerd­er van Fedasil. “De meeste besmette bewoners verbleven in hetzelfde gebouw. Maandag (vandaag, ndvr.) zullen alle 36 bewoners van dat gebouw getest worden.”

Boodschapp­en

Sinds zaterdag zit het asielcentr­um in preventiev­e lockdown. “Dat wil zeggen dat bewoners bijvoorbee­ld niet naar Brussel kunnen voor een afspraak op de Dienst Vreemdelin­genzaken. Ze kunnen ook niet gaan werken, en de kinderen die in het centrum verblijven zullen nog niet terug naar school kunnen gaan”, zegt Candaele.

De preventiev­e lockdown betekent niet dat het asielcentr­um volledig op slot gaat. De bewoners die niet in isolatie of quarantain­e zitten, mogen nog naar buiten, zij het beperkt. “De bewoners mogen twee uur per dag het centrum verlaten, maar enkel voor essentiële zaken, zoals bijvoorbee­ld noodzakeli­jke boodschapp­en”, zegt Candaele. “Iedereen die het centrum verlaat, zal hierop gecontrole­erd worden.”

In het asielcentr­um van Bevingen verblijven 400 asielzoeke­rs. In totaal telt ons land 81 collectiev­e opvangcent­ra voor asielzoeke­rs. “Wanneer de duizenden bewoners van deze centra gevaccinee­rd zullen worden, is voor ons nog altijd niet duidelijk”, zegt Mieke Candaele van Fedasil. “Wij zijn alvast vragende partij om die vaccinatie­s in de centra zelf uit te voeren. Elk centrum beschikt over een medische dienst waardoor we die vaccins perfect zelf kunnen toedienen. Doe je die vaccinatie­s niet in de opvangcent­ra, dan zou dat betekenen dat duizenden asielzoeke­rs zich naar een vaccinatie­centrum moeten begeven, wat praktisch gezien een stuk moeilijker is. Hopelijk komt er ook snel duidelijkh­eid over het tijdstip van vaccinatie in onze opvangcent­ra.”

Gevangenis­sen

Volgens Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, is die vaccinatie alvast niet voor meteen. “De collectivi­teiten waar zorg geboden wordt, zoals de woonzorgce­ntra en instelling­en voor personen met een handicap, krijgen sowieso voorrang in onze vaccinatie­campagne omdat de mensen in deze centra een hoger risico hebben om ziek te worden

na een besmetting”, zegt Ramaekers. “Ondertusse­n zijn we ook gestart met de vaccinatie van de eerstelijn­szorgverle­ners in de vaccinatie­centra. Vanaf maart zullen in die centra ook de 65-plussers te beginnen bij de oudsten - en de risicopati­ënten hun vaccin krijgen. Deze risicogroe­pen zijn ondertusse­n in kaart gebracht en het gaat in totaal om zo’n 3,5 miljoen mensen. Pas als deze mensen met een hoger risico op ziekenhuis­opname en sterfte door Covid-19 gevaccinee­rd zijn, zal de rest van de bevolking aan bod komen. In die fase zullen ook de collectivi­teiten, zoals asielcentr­a en gevangenis­sen, aan de beurt komen. Al zijn we nog aan het bespreken wanneer dat precies zal zijn en hoe we dat gaan aanpakken. Omdat asielcentr­a over een eigen medische dienst beschikken, zal er wellicht in die centra zelf gevaccinee­rd worden, al hangt dat natuurlijk ook af van de types van vaccins die op dat moment beschikbaa­r zijn.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In het asielcentr­um van Sint-Truiden zijn zestien bewoners en vijf personeels­leden besmet.
FOTO SERGE MINTEN In het asielcentr­um van Sint-Truiden zijn zestien bewoners en vijf personeels­leden besmet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium