Het Belang van Limburg

Katholiek onderwijs wil middelbaar snel heropenen

- Jens Vancaenegh­em

BRUSSEL

Het katholiek onderwijs wil dat leerlingen van de tweede en derde graad zo snel mogelijk weer voltijds naar de middelbare school kunnen. Op het corona-overleg van de onderwijss­ector maandagavo­nd zal topman Lieven Boeve die vraag expliciet op tafel leggen.

Langs alle kanten klinkt de roep om versoepeli­ngen steeds luider. Het is in dat licht dat nu ook het katholiek onderwijs voor het eerst uitdrukkel­ijk de vraag op tafel legt om perspectie­f te geven aan leerlingen vanaf het derde middelbaar. Sinds de herfstvaka­ntie mogen zij maximaal de helft van de tijd fysiek op school aanwezig zijn. Als er al sprake is van versoepeli­ngen, dan moet voor Lieven Boeve die maatregel eerst opgeheven worden. De nood is volgens Boeve groot. “We weten dat corona heel zwaar weegt op jongeren en ze staan ook al niet op de vaccinatie­kalender. Uit een bevraging bij onze leerkracht­en blijkt dat de leermotiva­tie serieus achteruitg­aat bij leerlingen”, zegt hij. “Ze hebben het er bijzonder moeilijk mee om de helft van de tijd achter hun computer te zitten. Wat we ook vaak horen, is dat leraren in de weken dat ze hun leerlingen zien vooral testen of ze de leerstof wel goed verworven hebben tijdens de week afstandson­derwijs. Terwijl ze net dan écht les kunnen geven, met de normale klassikale interactie. Pedagogisc­h is die situatie dus verre van ideaal.”

Datum nodig

Een concrete datum om de scholen weer voltijds te openen, schuift Boeve niet naar voren. “Hoe vroeger, hoe beter”, zegt hij. “We willen vooral weten vanaf wanneer dat volgens de virologen mogelijk is.” Hij zal die vraag maandagavo­nd op tafel leggen wanneer nieuw overleg plaatsvind­t met onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA), de koepels, vakbonden en virologen. “Mogelijk hebben de virologen meer tijd nodig om die beslissing te nemen. Als ze zeggen dat ze daar pas op 15 maart op kunnen antwoorden, is dat ook al een vorm van perspectie­f dat we aan leerlingen en leerkracht­en kunnen geven.” Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) liet zondag verstaan dat pas binnen drie weken aan versoepeli­ngen gedacht kan worden. Ben Weyts van zijn kant is nooit fan geweest van het verplicht afstandson­derwijs, maar wil nu nog geen grote verklaring­en afleggen. “Wel leeft in het onderwijs de wens om een regime vast te leggen tot de paasvakant­ie”, zegt zijn woordvoerd­er. “Als het kan, willen we die houvast ook geven.”

MIDDELBAAR ONDERWIJS

 ?? FOTO BELGA ?? Lieven Boeve.
FOTO BELGA Lieven Boeve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium