Het Belang van Limburg

“Schond Van Langenhove de coronarege­ls? Natuurlijk”

Kamerlid Dries Van Langenhove, verkozen op een lijst van Vlaams Belang, trok zaterdag naar Parijs voor een betoging van de extreemrec­htse beweging Génération Identitair­e. Het parket onderzoekt of dit een ‘essentiële verplaatsi­ng’ was. “Natuurlijk heeft hi

- Liliana Casagrande

VLAAMS BELANG

BRUSSEL/PARIJS

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verdedigt de reis van Kamerlid Dries Van Langenhove. “Opkomen voor de vrijheid van meningsuit­ing is altijd essentieel”, reageert hij op de kritiek dat de trip van zijn fractiegen­oot in tegenspraa­k zou zijn met het verbod op niet-essentiële reizen. Daar is professor politieke wetenschap­pen Carl Devos het niet mee eens. “Dan kan iedereen zeggen dat hij naar Frankrijk moet voor een politieke actie. Alle Vlamingen zijn gelijk, maar een partij als Vlaams Belang die tegen het systeem is en opkomt voor de gewone man, eist klaarblijk­elijk voor zichzelf wel bepaalde voorrechte­n op. Een gewone kiezer van Vlaams Belang mag niet naar Parijs, maar de elite blijkbaar wel. Zogezegd om een ‘signaal’ te geven. Net zoals pepperspra­y op zak hebben ook een signaal is. Maar zo kan alles een signaal zijn. Bijvoorbee­ld uit protest 20 mensen thuis uitnodigen voor een feestje om aan te klagen dat we niet meer mogen beslissen hoeveel mensen we ontvangen.”

Pepperspra­y

Het parket van Halle-Vilvoorde lijkt het met Devos eens te zijn en onderzoekt of de trip naar Parijs een essentiële verplaatsi­ng was. Volgens minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was het dat zeker niet. “Nochtans heeft Vlaams Belang de coronamaat­regelen tot nu toe redelijk goed opgevolgd”, aldus Devos. “De partij uitte wat kritiek op de avondklok, maar heeft zich niet extreem opgesteld.”

Het is de tweede keer in een week tijd dat Van Grieken Van Langenhove verdedigt. Een week geleden zwaaide de partijvoor­zitter met een verboden busje pepperspra­y in de studio van VTM. Zo probeerde hij de inbreuk op de wapenwet af te zwakken waarvan Van Langenhove verdacht wordt. Al gaat het om veel meer dan pepperspra­y. Het parket van OostVlaand­eren vraagt om Van Langenhove ook te vervolgen voor het aanzetten tot discrimina­tie, (rassen)haat en geweld, zo blijkt uit onderzoek van De Morgen.

Verboden beweging

De betoging in Parijs was gericht tegen de Franse minister van Binnenland­se die Génération Identitair­e wil opdoeken. Enkele weken geleden hield die vereniging een actie in de Pyreneeën waar ze met helikopter­s en terreinwag­ens migranten wilde onderschep­pen. “Génération Identitair­e is veel extremer dan Vlaams Belang”, zegt Devos. “Er bestaat een heel netwerk van dit soort vereniging­en die net als Schild en Vrienden van Dries Van Langenhove rond politieke partijen cirkelen. Dat hij hen steunt, is niets nieuws.”

Van Langenhove voelt zich om nog een andere reden verbonden met de Franse beweging. Ook Schild en Vrienden zit namelijk in de gevarenzon­e. “De Belgische regering staat te popelen om het Franse voorbeeld te volgen”, tweette Van Langenhove. Al zal het hier de rechter zijn die zich daarover uitspreekt.

Samen apart

Van Langenhove is verkozen op een lijst van Vlaams Belang maar zegt dat hij onafhankel­ijk is. Moet hij niet vooral de meest extreme kiezers naar Vlaams Belang loodsen? “We weten niet of Schild en Vrienden veel extra stemmen oplevert, want we weten niet hoe groot die vijver is”, aldus professor Devos. “Maar Vlaams Belang wil dat deel alvast niet verliezen. Het gaat ook om de geloofwaar­digheid van de partij, ze wil niet het verwijt krijgen haar boodschap te verzwakken wegens bestuursam­bities. Ze wil radicaal klinken. Als je deze groep laat vallen, krijg je zeker een lastige interne discussie. Van Langenhove moet dus binnen de partij blijven, maar hij mag ook niet te dicht komen want dan kan hij de centrumkie­zers afschrikke­n. Het is dus eerder ‘samen apart’.”

Hoe zal Vlaams Belang straks reageren als de rechter een oordeelt velt over Schild en Vrienden? “Die verdedigin­g is al klaar. Ofwel wordt Van Langenhove niet veroordeel­d en is dat een grote overwinnin­g. Ofwel wordt hij wel veroordeel­d en zullen ze dit afdoen als een politiek proces, als iemand die een jeugdzonde heeft begaan of die bezig is geweest met ‘aangebrand­e humor’. Maar eerst moet de parlementa­ire onschendba­arheid van Van Langenhove nog worden opgeheven. Tegen dat er een uitspraak is, zijn we weer een eind verder. Dan zitten we misschien al in de aanloop naar de volgende verkiezing­en.”

“Een gewone kiezer van Vlaams Belang mag niet naar Parijs, maar de elite blijkbaar wel. Zogezegd om een ‘signaal’ te geven”

Carl Devos (UGent) Professor politieke wetenschap­pen

 ?? FOTO EPA ?? Dries Van Langenhove (tweede van rechts) op de betoging in Parijs. Een signaal, volgens Vlaams Belangvoor­zitter Tom van Grieken.
FOTO EPA Dries Van Langenhove (tweede van rechts) op de betoging in Parijs. Een signaal, volgens Vlaams Belangvoor­zitter Tom van Grieken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium