Het Belang van Limburg

Boeing verliest brokstukke­n boven woonwijk in Meerssen

Het was een “regen van metaal” die ineens neerkwam. Bewoners van Meerssen, vlakbij Maastricht en Lanaken, zijn flink geschrokke­n toen zaterdagmi­ddag brokstukke­n van een brandende vliegtuigm­otor in tuinen, op auto’s en daken vielen.

- LUCHTVAART MEERSSEN/MAASTRICHT Merel Visscher en Paul Dolhain

Het vrachtvlie­gtuig van Longtail Aviation steeg rond 16.20 uur op vanaf Maastricht Aachen Airport (MAA). Vrijwel meteen ging het mis. “Ik woon pal naast de landingsba­an op het punt waar de baan vroeger ophield, nu zo’n 250 meter van het einde. Ik zag dat het vliegtuig te laat opsteeg. Dat kan twee dingen betekenen: of het vliegtuig is te zwaarbelad­en of het heeft motorprobl­emen”, vertelt oud-luchtverke­ersleider John Huizinga. Vlak na het opstijgen hoort Huizinga een enorme knal. Een van de vier motoren vliegt in brand, ziet ook buurtbewon­er Louis Roumans. “Vlammen van wel vijf tot zes meter kwamen uit de motor en de brokstukke­n vielen naar beneden.”

Steekvlam

De stukken verbrande turbinebla­den dalen neer op de straten en komen terecht op huizen en auto’s. “Maar wat als het op mijn kleindocht­er terecht was gekomen?”, zegt Roumans’ buurman boos. De kinderen van bewoner Eddy Baaten waren in de tuin aan het spelen toen hij een vliegtuig hoorde overkomen. “Ik keek naar boven en zag tot drie keer toe een grote steekvlam uit de motor komen. Even later hoorde ik mijn buurman vragen: is dit wellicht van jou? In zijn tuin lagen twee stukken metaal en toen we ze probeerden op te pakken, waren ze gloeiend heet. In de straat had bijna iedereen wel een stuk metaal in de tuin. We hebben ze in emmertjes verzameld.”

Gewonden

Niet veel later rijden politie, brandweer en ambulance met sirenes de wijk in. Ze melden vervolgens twee lichtgewon­den. Een oudere dame heeft een brokstuk tegen haar aangekrege­n en wordt uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht en een kind heeft lichte brandwonde­n opgelopen toen hij een stukje vliegtuig opraapte. Het mag een wonder heten dat hij daarbij gebleven is aangezien er veel mensen op straat waren door het mooie weer. In het dak van een rode auto is een scherp brokstuk gespietst.

De foto van het doorboorde dak is waarschijn­lijk de meest gedeelde op sociale media zaterdagav­ond. De auto is van garage Ericars en volgens eigenaar Arsen Tsougounia­n zijn zeker twaalf tot vijftien auto’s van zijn wagenpark beschadigd geraakt. “Sommige hebben alleen lakschade, maar van veel zijn ook de ruiten gesneuveld.” Hij liep naar buiten toen hij een harde knal hoorde. “Ik zag het vliegtuig in de lucht waar vlammen uitkwamen en dacht dat het zou neerkomen. Gelukkig vloog het verder dan de huizen. Maar niet veel later kwamen er stukjes metaal omlaag en ik dacht: nu moeten we wegwezen.” Een collega valt hem bij: “Het was net een hagelbui, maar dan tien keer erger. Enkele mensen hebben echt moeten rennen.”

Bierset

Ook in de Maastricht­se wijk Amby werden zaterdag brokstukke­n gevonden. De Boeing werd naar het vliegveld in Bierset gedirigeer­d. „Daar is een langere landingsba­an”, zei Leon Eummelen van de Veiligheid­sregio Zuid. Longtail Aviation stuurt een vervangend­e vliegtuigm­otor naar Luik zodat de vlucht naar New York kan worden hervat, zodra het toestel is vrijgegeve­n door de

Nederlands­e autoriteit­en. Wat de oorzaak van de motorprobl­emen is, is nog niet duidelijk. Mogelijk hebben de motorblade­n tijdens de start iets aangezogen, zegt een woordvoerd­er van de vliegmaats­chappij. Volgens Longtail Aviation is zowel het vliegtuig als de motor goed onderhoude­n.

De Onderzoeks­raad voor Veiligheid en de luchtvaart­politie zijn inmiddels een onderzoek gestart naar het incident. “Daaraan verlenen wij en de luchtvaart­maatschapp­ij onze volledige medewerkin­g”, zegt een woordvoers­ter van Maastricht Aachen Airport.

 ?? FOTO JOHANNES TIMMERMANS ?? Een brokstuk doorboorde het dak van een wagen.
FOTO JOHANNES TIMMERMANS Een brokstuk doorboorde het dak van een wagen.
 ?? FOTO JOHANNES TIMMERMANS ?? De politie verzamelde alle brokstukke­n in Meerssen.
FOTO JOHANNES TIMMERMANS De politie verzamelde alle brokstukke­n in Meerssen.
 ?? FOTO RR ?? De defecte Boeing werd naar vliegveld Bierset afgeleid.
FOTO RR De defecte Boeing werd naar vliegveld Bierset afgeleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium