Het Belang van Limburg

Mensenzee keert zich tegen militaire junta in Myanmar

De veiligheid­sdiensten van Myanmar hebben afgelopen weekend twee betogers doodgescho­ten tijdens grootschal­ige protestact­ies. Vandaag volgt een nationale staking die mogelijk miljoenen mensen op de been brengt.

- NAYPYIDAW Giselle Nath en Jens Vancaenegh­em

De militaire junta in Myanmar begint de derde week van haar dictatoria­al bewind onder aanzwellen­d protest. Zondag werden twee mensen, waaronder een tienerjong­en, doodgescho­ten in de stad Mandalay bij een staking in de haven. Ook in andere grote steden kwamen tienduizen­den betogers op straat. Er werd opgeroepen tot de vrijlating van Aung San Suu Kyi, de regeringsl­eider die na de militaire coup op 1 februari onder huisarrest werd geplaatst. “Ze mikten op de hoofden van ongewapend­e burgers. Ze mikten op onze toekomst”, zo citeert persagents­chap Reuters een jonge betoger.

Tot voor kort verliepen de betogingen in Myanmar grotendeel­s vreedzaam. Vorige vrijdag viel een eerste slachtoffe­r toen een jonge vrouw werd doodgescho­ten. Honderden mensen woonden zondag haar begrafenis bij. Maandag belooft de protestbew­eging ongeziene proporties aan te nemen. De betogers plannen een nationale staking op het getouw gezet door 25 organisati­es die naar schatting miljoenen mensen op de been kan brengen. Er komt grote respons uit allerlei sectoren, inclusief winkels, advocaten, boeren, religieuze vereniging­en en vrouwenclu­bs.

De openbare sector lag al even stil. Niet alleen blijven veel ambtenaren thuis, ook zijn overheidsw­ebsites door dissidente­n gehackt . Volgens de lokale krant The Irrawaddy kan de staking de grootste straatacti­e worden sinds de 8888volkso­pstand uit 1988. Die werd in bloed gesmoord.

Berucht bataljon

Het regime zelf kent geen ander antwoord dan escalatie. Dit weekend werden leden van de 33ste infanterie gespot op straat. Dat beruchte bataljon leidde ook de genocidair­e campagne tegen de Rohingya-moslims in 2017. Dat het Myanmarese leger het bataljon nu inzet tegen vreedzame betogers is verontrust­end. Opvallend is dat bedrijven in Myanmar zich steeds openlijker beginnen te verzetten. De junta zette zichzelf bij de staatsgree­p op 1 februari in de markt als een bedrijfsvr­iendelijk regime. Generaal Min Aung Hlaing dacht dat hij kon doen wat Thailand sinds 2014 doet: een open economie combineren met politieke repressie. Maar bedrijven klagen dat de nieuwe censuurwet­ten hun digitale groeistrat­egie belemmerde­n en overhaast worden ingevoerd. Facebook heeft ondertusse­n de pagina van de militaire junta offline gehaald.

 ?? FOTO AP ?? De protestbew­eging belooft vandaag ongeziene proporties aan te nemen met miljoenen mensen.
FOTO AP De protestbew­eging belooft vandaag ongeziene proporties aan te nemen met miljoenen mensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium