Het Belang van Limburg

Golden retriever-weesje heeft bordercoll­ie als nieuwe mama

- HASSELT Koen Snoekx

De Hasseltse Sofie Schouterde­n heeft een pleegmoede­rhond gevonden voor haar pup Mo, die vorige week zijn mama verloor. Mo, een golden retriever-pup, wordt nu (op)gevoed door bordercoll­ie Happy. “We zijn superblij dat Happy ons Mootje aanvaardt”, zegt Sofie.

Guitig gezicht: bij bordercoll­ie Happy in Neeroetere­n ligt sinds zaterdag, naast een zwart-witte en drie zwart-grijs gespikkeld­e pups, nu ook een goudblond hondje. Het gaat om Mo, de golden retriever-pup die vorige woensdag alleen achterblee­f nadat zijn moeder Mona kort na de bevalling overleed. De eigenares van Mo, de Hasseltse Sofie Schouterde­n, ging daarop op zoek naar een pleegmoede­rhond, onder meer met een oproep in onze krant.

“Ik heb enorm veel reacties gekregen en uiteindeli­jk ook een adoptiegez­in gevonden voor Mo”, vertelt Sofie. Zo verblijft Mo sinds zaterdag bij Happy, een bordercoll­ie uit Neeroetere­n. “We zijn via via uitgekomen bij de eigenaars van Happy, fokkers van bordercoll­ies. Zaterdag hebben we Mo naar ginder gebracht en een eerste keer bij

Happy gezet. Het was heel spannend of Happy Mo wel zou aanvaarden, maar dat bleek geen probleem. Toen we Mo bij haar aanlegden, keek Happy eerst wel wat vreemd op maar ze liet hem toe. Hij mocht drinken bij haar en zij begon aan hem te snuffelen.”

Nestgenoot­jes

Mo zal minstens zes weken bij zijn pleegmoede­r Happy in Neeroetere­n blijven. “Over zes weken zijn de andere pups groot genoeg om Happy te verlaten”, zegt Sofie. “We gaan zien of ook Mo dan al zelfstandi­g genoeg is.” Ondertusse­n krijgt Sofie regelmatig foto’s en filmpjes van Mo. “We zijn de eigenaars van Happy bijzonder dankbaar dat Mo bij hen mag verblijven.”

Volgens dierengedr­agstherape­ut Dany Grosemans is het niet vanzelfspr­ekend dat een pleegmoede­rhond een andere pup aanvaardt. “Dat verschilt van hond tot hond. Sommige moeders verstoten zelfs hun eigen pup, iets wat we bijvoorbee­ld vaker zien bij keizersned­es.” Dat Mo als golden retriever-pup bij een bordercoll­ie wordt grootgebra­cht is volgens Grosemans geen probleem. “Als de pleegmoede­rhond groot genoeg is en voldoende melk heeft, kan dat. Ook moeten de pups van de pleegmoede­rhond ongeveer dezelfde grootte en gewicht hebben als de wees-pup. Een yorkshiret­erriër-pup bij labrador-pups zetten, is dus geen goed idee.” Het allerbelan­grijkste is volgens Grosemans dat een pup nestgenoot­jes heeft. “Vanaf drie weken heeft een pup al zijn zintuigen ter beschikkin­g. Op dat moment moet de hond gestimulee­rd worden om te verkennen zodat zijn hersenen zich optimaal ontwikkele­n. Daarom is het zo belangrijk dat een pup bij andere pups is. Wanneer een nest maar één pup telt, raad ik ook aan om die pup bij een pleegmoede­rhond te zetten, zodat de pup zich samen met nestgenoot­jes kan ontwikkele­n.”

Het was heel spannend of Happy Mo zou aanvaarden

Sofie Schouterde­n

eigenaar Mo

 ?? FOTO RR ?? Naast haar vier eigen pups is bordercoll­ie Happy nu ook moeder van de golden retriever-wees Mo, het goudblonde hondje van het nest.
FOTO RR Naast haar vier eigen pups is bordercoll­ie Happy nu ook moeder van de golden retriever-wees Mo, het goudblonde hondje van het nest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium