Het Belang van Limburg

Hoe het kappen van een oude eik 10.000 euro kan kosten BOMENKAP

- Gunter Willekens

TESSENDERL­O/ZONHOVEN

De ene boom is de andere niet. Björn Bouwens uit Zonhoven mag een eik achter zijn woning niet omdoen. Bij Tuur Peeters uit Tessenderl­o wordt een eik dan weer ongevraagd afgezaagd. Twee keer problemen.

Tuur Peeters, een 77-jarige Looienaar, kreeg het onlangs aan de stok met een medewerker van de gemeente. “Hij had een eik omgedaan op mijn perceel”, zegt Tuur. “Dat mag normaal gesproken toch niet? Toen ik hem daarover aansprak, zei hij dat hij die boom wel zelf zou betalen.” “Maar dat wil ik niet. Zo’n boom kost wel wat geld. Het ging om een jonge boom, waarvan de stam een doorsnede van vijftien centimeter had. Nog geen Rubens of Van Gogh, maar elke boom is bijzonder. Ik heb zijn waarde laten schatten door een boomchirur­g. Hij zou 422 euro waard zijn.”

“Ze hebben het hout dan ook nog meegenomen. Dus kan ik er ook niet meer mee stoken. Ik heb dit aangekaart bij het gemeentebe­stuur. Ik wil dat die boom vergoed wordt.”

Terwijl Tuur een boom verloor, wil Björn Houben uit Zonhoven er net van verlost geraken. “Wij hebben drie eiken in de tuin, waarvan twee op minder dan vijftien meter van mijn woning. Volgens de wetgeving mogen deze verwijderd worden omdat ze op mijn woning zouden kunnen vallen.” “Voor de zekerheid hebben we toch een aanvraag ingediend bij de gemeente, en nu krijgen we te horen dat we de bomen niet mogen verwijdere­n wegens te waardevol. Heel erg vervelend, voor ons en onze buren. De takken hangen over de perceelgre­ns en de bomen zijn zo groot, dat ze de werking van de zonnepanel­en verhindere­n.”

+/- OPGELOST

“Tuur moet niet wanhopen”, zegt Fons Verwimp, burgemeest­er van Tessenderl­o.

“De boom is inderdaad omgedaan door ons personeel. Per vergissing, omdat hij in de grachtkant stond. Maar het was de boom van Tuur, en hij heeft dus recht op een vergoeding zoals geschat. We zullen dit in het schepencol­lege bespreken en toekennen.”

Voor Björn zit het anders. De boom stond er eerst, en pas toen kwamen de woning en de zonnepanel­en.

“Het zijn monumental­e bomen die deel uitmaken van een bomenrij in een habitat-gebied”, zegt schepen Frederick Vandeput. “Als gemeentebe­stuur staan we de kap van dit soort bomen alleen toe als de veiligheid in gevaar komt. Het rendement van zonnepanel­en is voor ons geen argument om een kap te vergunnen.”

UITGEREKEN­D

Wat als Björn de bomen toch zou kappen? Dan moet hij, als iemand klacht indient, een boete betalen en/of een herstelaan­planting doen met de waarde van de gevelde bomen. Het prijskaart­je zou hoog kunnen oplopen.

De waarde van een boom wordt berekend aan de hand van vijf factoren: omvang, soort, standplaat­s, conditie, plantwijze en meerwaarde.

“De waarde van een gezonde zomereik met een stamomtrek van 2 meter, bedraagt 8.643 euro”, zegt Natuur en Bos. “De prijs van de levende boom is hoger dan de prijs van het dode hout. Al naargelang de kwaliteit zou het hout uit deze boom tussen de 1.000 en 5.000 euro kosten.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De ene eik is de andere niet. De jonge zomereik van Tuur Peeters is 422 euro waard. Het kappen van een oude eik kan een veelvoud kosten.
FOTO DICK DEMEY De ene eik is de andere niet. De jonge zomereik van Tuur Peeters is 422 euro waard. Het kappen van een oude eik kan een veelvoud kosten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium