Het Belang van Limburg

Hasselts stationspl­ein goed voor 5 procent van alle boetes van De Lijn in 2020

-

Het stationspl­ein van Hasselt is goed vijf procent van alle boetes die door De Lijn werden uitgeschre­ven in 2020. “Buiten alle proporties”, zegt de Vlaamse ombudsman. “Dit kan en moet anders.”

Twee weken geleden maakte De Lijn bekend dat 721 automobili­sten in 2020 een boete kregen voor een overtredin­g aan het station van Hasselt. “Dat plein is een val”, klaagde lezer Paul Dullers uit Paal toen aan. “De situatie is volstrekt onduidelij­k.” Dullers’ boete van 107 euro werd kwijtgesch­olden. In een reactie op ons artikel liepen bij De Lijn 11 mails binnen van lezers die beroep aantekende­n tegen hun boete. “Dit aantal strookt met het aantal pv’s dat opnieuw werd opgesteld voor de Hasseltse stationsom­geving”, zegt De Lijn. “Er werd vaak verwezen naar Voor U Opgelost. Maar elk dossier wordt individuee­l behandeld en beoordeeld.”

De Lijn is vragende partij om de stationsom­geving snel aan te passen en wordt daarin gesteund door de Vlaamse ombudsman. “De boetes bij het station van Hasselt liggen in de lijn van die voor de Boomsestee­nweg in Antwerpen”, zegt ombudsman Bart Weekers. “De verhouding­en kloppen niet meer. Het is duidelijk dat de inrichting van het stationspl­ein niet oké is. Maar dat is de verantwoor­delijkheid van de stad.”

WORDT OPGELOST

De ombudsman vraagt Hasselt om de herinricht­ing van het plein niet langer uit te stellen. Enkele jaren geleden wijzigde Hasselt ook de verkeersst­romen bij het Jessazieke­nhuis, na artikels in Het Belang van Limburg over talrijke boetes voor misbruik van een busbaan. “Sindsdien hebben onze controleur­s daar geen enkel pv meer hoeven op te stellen”, zegt De Lijn. “We hopen dat dit eveneens kan voor de stationsom­geving in Hasselt.” Lees ook: 721 automobili­sten reden in 2020 in een boobytrap aan het station van Hasselt.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het Hasseltse stationspl­ein genereerde vorig jaar 5 procent van alle boetes die door De Lijn werden uitgeschre­ven.
FOTO SERGE MINTEN Het Hasseltse stationspl­ein genereerde vorig jaar 5 procent van alle boetes die door De Lijn werden uitgeschre­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium