Het Belang van Limburg

Wat als het ministerie en de gemeente het niet eens zijn over uw gastank?

-

John Maris (65) laat een gastank plaatsen en meldt dat bij het stadsbestu­ur. Een vergunning aanvragen? Moet niet volgens installate­ur Primagaz. Volgens minister Demir ook niet. Maar volgens Diest wel.

John Maris is een bouwondern­emer, en bijna op rust. “Ik heb nog een klein bedrijfspa­nd gebouwd, dat ik met gas wil verwarmen”, zegt John. “Omdat ik te ver van de straat zit voor een aansluitin­g op aardgas, liet ik een kleine tank voor propaangas installere­n door Primagaz.”

“Primagaz zei me dat ik via het omgevingsl­oket melding moest maken bij de stad. Dat heb ik dus gedaan, en met de winter in het vooruitzic­ht wilde ik gas inslaan. Toen vertelde Primagaz dat dit pas kon gebeuren, als mijn melding helemaal in orde was.” “Dus nam ik contact op met het stadsbestu­ur en kreeg te horen dat mijn melding niet aanvaard was. Ik had een vergunning moeten aanvragen. Toen ik zei dat ik alleen maar had gedaan, wat Primagaz had gevraagd, was het antwoord: ‘Primagaz staat niet boven de wet!’”

“De wet? Zelfs het ministerie zegt dat een melding normaal volstaat. Dus de stad en de staat staan tegenover elkaar. Ik zit tussen hamer en aambeeld. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

NOG NIET OPGELOST

Primagaz wijt de problemen van John inderdaad aan Diest. “Wij installere­n gastanks volgens de wettelijke veiligheid­svoorschri­ften. De aanvragen tot vergunning verlopen doorgaans op vlotte wijze. Maar bij de stad Diest lopen we tegen moeilijkhe­den aan, bij meerdere aanvragen. Ook zo bij de heer Maris. Wij zien daar nochtans geen bijzondere omstandigh­eden. Alles werd volgens ons correct ingediend.”

Maar volgens Diest dus niet. “De tank wordt niet bij een woning geplaatst, waarbij onder bepaalde voorwaarde­n enkele van vergunning vrijgestel­de werken kunnen gelden”, klinkt het ambtelijk. “Alleen een ondergrond­se constructi­e is op die plaats vrijgestel­d van vergunning.”

John Maris is vertwijfel­d. Hij heeft twee opties: ofwel een ondergrond­se tank installere­n, ofwel een nieuwe vergunning­saanvraag indienen. Het eerste kost veel geld, het tweede veel tijd.

Ook Primagaz weet het niet meer. “We nemen opnieuw contact op met de federatie van leverancie­rs van propaan en het kabinet van de minister van Omgeving, Zuhal Demir. De heer Maris moet geholpen worden, en wij moeten onze klanten correct kunnen informeren.”

Wordt dus vervolgd.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Volgens iedereen staat de gastank van John Maris legaal, behalve voor de stad Diest.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Volgens iedereen staat de gastank van John Maris legaal, behalve voor de stad Diest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium