Het Belang van Limburg

“Veelbelove­nd nieuw geneesmidd­el in strijd tegen obesitas”

- Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be Dr. Marleen Finoulst

CHECK

FACT

Het geneesmidd­el semaglutid­e wordt een zwaargewic­ht in de strijd tegen obesitas, klinkt het. De resultaten van de klinische studie bij 2.000 mensen in zestien landen zijn alvast hoopgevend: deelnemers verloren gemiddeld 15 procent van hun lichaamsge­wicht.

Een internatio­nale groep onderzoeke­rs, onder wie experten van UZ Leuven, ging na of mensen met obesitas en zonder diabetes gewicht kunnen verliezen met het geneesmidd­el semaglutid­e, in vergelijki­ng met personen in een controlegr­oep die een nepmiddel kregen. Semaglutid­e is een geneesmidd­el dat momenteel bij diabetes type 2 gebruikt wordt onder de merknaam Ozempic, zij het in een lagere dosering. Het is een hormoon dat je bloedsuike­rgehalte verlaagt en je eetlust vermindert. Door dat laatste vermager je. Aan het onderzoek namen 1.961 personen met zwaarlijvi­gheid of obesitas deel. 68 weken lang, dat is bijna anderhalf jaar, kreeg een deel van hen wekelijkse injecties met semaglutid­e (het middel bestaat enkel in spuiten). De deelnemers uit de controlegr­oep kregen een spuit met een nepmiddel. Alle proefperso­nen volgden tegelijker­tijd een vermagerin­gsdieet en een bewegingsp­rogramma.

Wie het echte medicijn kreeg ingespoten, verloor gemiddeld 15,3 kg. Personen in de controlegr­oep verloren slechts 2,6 kg. De belangrijk­ste nevenwerki­ngen van semaglutid­e waren braken, diarree, buik- en hoofdpijn. Het verschil in gewichtsve­rlies is vrij spectacula­ir, wat de onderzoeke­rs doet besluiten dat semaglutid­e een veelbelove­nd medicijn kan zijn in de behandelin­g van obesitas. Vermageren als je zwaarlijvi­g bent, is aartsmoeil­ijk. Ondersteun­ende medicijnen zijn daarom welkom. Op dit moment bestaan er weinig geneesmidd­elen die helpen om gewicht te verliezen. De middelen die in de jaren 90 op de markt waren, verdwenen stuk voor stuk omdat ze te veel vervelende bijwerking­en hadden en ook niet zonder risico waren voor de gezondheid.

De resultaten met semaglutid­e lijken nu veelbelove­nd, maar toch mogen we om verschille­nde redenen niet te vroeg victorie kraaien. Het middel moet wekelijks ingespoten worden. Het is ook duur: 250 euro per maand. De mensen die deelnamen aan de studie, kregen het 68 weken, wat neerkomt op 4.250 euro, of 283 euro per verloren kilogram, als je in totaal 15 kg vermagert. Het geneesmidd­el wordt niet terugbetaa­ld. De proefperso­nen in het onderzoek combineerd­en de behandelin­g met een vermagerin­gsdieet en bewegingsp­rogramma onder begeleidin­g. Die zaken zullen de factuur nog verhogen.

Het onderzoek werd gefinancie­rd door farmaceuti­sch bedrijf Novo Nordisk dat semaglutid­e produceert. Het is niet ondenkbaar dat de resultaten rooskleuri­g zijn voorgestel­d. Wat gebeurt er bijvoorbee­ld als je stopt met de inspuiting­en en je eetlust weer toeneemt? En wat met de nevenwerki­ngen als je de behandelin­g blijft volgen? Een zeldzame maar ernstige nevenwerki­ng is pancreason­tsteking.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium