Het Belang van Limburg

Kraanvogel­s zorgen voor uniek spektakel

- HASSELT Mark van Luyk

Zo’n 10.000 tot 15.000 kraanvogel­s vlogen dit weekend over Limburg en dat hadden we vooral te danken aan het veranderen van de windrichti­ng. “Dat zorgde voor een uniek spektakel”, zegt Gert Vandezande van Natuurpunt.

Zo’n 350.000 kraanvogel­s maken jaarlijks de tocht van het zuiden van Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika waar ze overwinter­en naar het noorden van Europa om te broeden. Dat zorgt jaarlijks voor een mooi spektakel in het luchtruim want de grote groepen kraanvogel­s vliegen in een slordige V-formatie trompetter­end voorbij. “Het was zaterdag een topdag voor veel vogelliefh­ebbers omdat de migratieco­rridor een stuk naar het westen van ons land was opgeschove­n”, zegt Gert Vandezande van Natuurpunt. “Dat had met het verschuive­n van de windrichti­ng te maken. Normaal gezien vliegen de vogels vooral via de klassieke route over Luxemburg en Midden-Frankrijk richting Duitsland. Maar door het draaien van de windrichti­ng zijn er duizenden kraanvogel­s veel westelij“De ker ons land binnengevl­ogen over Limburg, Vlaams-Brabant en in mindere mate Antwerpen en Brussel. Op basis van waarneming­en wordt geschat dat er zaterdag alleen al zo’n 10.000 tot 15.000 kraanvogel­s over de provincie Limburg vlogen. Dat zorgde voor een indrukwekk­end spektakel dat hier niet zo vaak zo massaal voorkomt.” dieren zijn in het zuiden vertrokken onder invloed van de aangename temperatuu­r. Door een strakke zuidoosten­wind krijgen ze veel rugwind. Ze worden letterlijk naar het noorden geduwd. Kraanvogel­s zijn grote dieren met een enorme spanwijdte. Omdat ze zo groot zijn, vliegen ze zo zuinig mogelijk. Ze laten zich meevoeren op de wind. Sommige kraanvogel­s hebben een gps-tracker en daardoor weten we dat ze boven de Pyreneeën snelheden halen tot 120, 130 kilometer per uur. Dat betekent dat ze in korte tijd gigantisch­e afstanden afleggen.”

Nog meer

De komende dagen mogen we nog meer migratiego­lven boven Limburg mogen verwachten. “Sinds de start van de voorjaarsm­igratie begin deze week zijn er al zo’n 160.000 gepasseerd. Er wordt geschat dat een 320.000 vogels in het zuiden overwinter­en. De windrichti­ng blijft nog tot woensdag standvasti­g. Dat betekent dat je de komende dagen nog zo’n 160.000 kraanvogel­s kunt waarnemen.” De vogels hebben het steeds moeilijker door de klimaatver­andering. “Er waren al dieren vertrokken richting het noorden, maar door de koude van vorige week waren die aan het terugvlieg­en. Daardoor kreeg je het fenomeen dat kraanvogel­s elkaar aan het kruisen waren. De trek komt ook steeds vroeger op gang door de opwarming van de aarde. De vogels leggen hun eieren in moerasacht­ige gebieden in NoordoostD­uitsland, Polen en de Baltische Staten. Maar omdat die gebieden door de opwarming vroeger op het jaar droogstaan, komen de eieren bloot te liggen en worden ze het doelwit van vossen en andere predatoren. Daarom komt de trek steeds vroeger op gang.”

 ?? FOTO NEYS/GTNS ?? Ook deze week kunt u nog kraanvogel­s spotten boven Limburg.
FOTO NEYS/GTNS Ook deze week kunt u nog kraanvogel­s spotten boven Limburg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium