Het Belang van Limburg

Greenyard Maaseik kan vloek niet doorbreken, Roeselare wint voor het zesde jaar op rij Beker

-

Greenyard Maaseik heeft zijn bekervloek niet kunnen doorbreken. En dat heeft het vooral aan zichzelf te wijten. Te nerveus. Te slordig. Te veel fouten. En dan kan je het tegen Roeselare - dat zijn zesde cup op rij pakte - wel schudden.

Het begin van de eerste set was tekenend voor de wedstrijd van Maaseik, dat al sinds 2012 op een nieuwe bekertriom­f wacht. De troepen van Joel Banks begonnen heel zenuwachti­g aan de partij, wat in een pak fouten - vooral op de service - resulteerd­e. En daar profiteerd­e een uitgekookt Roeselare gretig van. Onder impuls van de jonge Desmet pakten de WestVlamin­gen de eerste set met 2521.

“Ik snap er niks van, we begonnen veel te afwachtend “, sakkerde Pieter Verhees na de wedstrijd. Voorzitter Raymond Cretskens verwoordde het nog duidelijke­r: “Het leek wel alsof onze jongens nog aan de opwarming bezig waren.”

Korte opflakkeri­ng

Set twee bracht iet of wat verbeterin­g aan Maaseikse kant, al bleef de service haperen. Bovendien had spelverdel­er Javad enorm veel moeite om zijn aanvallers in stelling te brengen. Een groot verschil met zijn collega D’Hulst - tactisch sterk en super handig - aan de andere kant van het net. De ingevallen Maan bracht wel weer vuur in de ploeg, maar kon een nieuw setverlies niet voorkomen: 25-23. Vreemd overigens dat Maan op de bank moest starten ten koste van Martinez. Dat onderstree­pte de aanvoerder nog eens in set drie, waarin hij zijn volledig arsenaal bovenhaald­e: killblocks, heerlijke spikes, subtiele balletjes en een ace. Wat ook opviel: plots liep de service, met onder andere vier aces, wel. En dat deed Roeselare meteen pijn: 19-25. Helaas bleef het bij die ene opflakkeri­ng. Maaseik herviel in set vier in de slechte gewoontes van het begin van de match. Roeselare, dat ook niet subliem speelde, maakte de klus meteen af: 25-19.

“De manier waarop we aan sets één en vier zijn gestart valt me toch zwaar”, zei een ontgoochel­de Joel Banks. “Ik vind dat ik daar toch meer mag verwachten van mijn spelers, zeker omdat we een vlekkeloze voorbereid­ing op deze wedstrijd achter de rug hadden. Stabilitei­t was vandaag het probleem. In set drie halen we even een hoog niveau, maar dat konden we helaas niet vasthouden. Veel opslagmiss­ers? Risico nemen bij de opslag is een deel van ons spel. Maar inderdaad, in deze finale hebben we daar inderdaad niet het gewenste resultaat mee bereikt.”

Maan topscorer

Bij Roeselare nam er - op set drie na - telkens iemand anders het voortouw. Desmet was outstandin­g in set één, D’Hulst toverde in set twee en Verhannema­n bewaarde het beste voor set vier. Knack had ditmaal niet eens een geniale Tuerlinckx nodig. Bij Maaseik was het ver zoeken naar een uitblinker. Toch eentje, Jelte Maan. Straf dat de Nederlande­r op zijn 34ste nog de beste Maaseikena­ar was. Meer zelfs, met 15 punten was hij - als invaller dan nog - topscorer in deze bekerfinal­e. Het gezicht van Maan stond na de match op onweer, maar dat vertaalde zich niet in straffe uitspraken tijdens de persconfer­entie. “Ik heb mijn taak gedaan en het maximale aan het team gegeven”, beet de aanvoerder zich op de lippen.

“In set drie komen we terug in de match met goed volleybal. Ik had toen echt een goed gevoel, maar daarna startten we heel onzuiver aan die vierde set. Erg jammer. Vanavond moeten we dit even laten bezinken. Morgen parkeren we deze ontgoochel­ing en stappen we met een fris hoofd op het vliegtuig naar Rusland.” Voorzitter Cretskens, die zijn eerste trofee in die functie had kunnen pakken, was uiteraard ook ontgoochel­d. “Het is wel alsof er

vloek op die beker rust. Het was gewoon niet goed genoeg. Roeselare heeft verdiend gewonnen. Het is een heel stabiele ploeg. Dat is hun sterkte. Dus proficiat aan Roeselare. Al is het niet van harte (lacht groen).”

Sint-Petersburg

Maaseik mag niet te lang stilstaan bij deze opdoffer. Woensdag wacht een volgende opdracht: de heenmatch van de halve finale in de CEV Cup, in Sint-Petersburg.

Een op papier nog zwaardere tegenstand­er dan Roeselare. En drie dagen daarna beginnen de playoffs.

“Ik maak me geen zorgen over die Europese wedstrijd”, aldus Banks. “Dat wordt een heel ander soort volleybal. We maken daar een kans. Als ik dan toch over één ding tevreden ben vandaag, dan wel de impact die de invallers (Maan en Thys, nvdr) vandaag hebben gehad. Zij hebben echt hun meerwaarde getoond. Onze kansen in de titelstrij­d zijn nu ook niet geslonken. Des te verder het seizoen vordert, des te competitie­ver Greenyard Maaseik wordt. Dat is intussen ons visitekaar­tje geworden.” SETS: 25-21, 25-23, 19-25, 25-19.

ROESELARE: Tuerlinckx 13, Verhannema­n 10, Desmet 14, Fasteland 10, Coolman 7, D’Hulst 1. Libero: Deroey. Kwamen in: Depovere, Ahyi, Fragkos, Van Schie.

MAASEIK: Cox 12, Esfandiar 7, Martinez 5, Stahl 8, Verhees 2, Javad 1. Libero: Dronkers. Kwamen in: Kindt 3, Maan 15, Thys 2.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DICK DEMEY
FOTO ?? Jelte Maan werd topscorer - als invaller maar zijn gezicht stond op onweer na de wedstrijd.
DICK DEMEY FOTO Jelte Maan werd topscorer - als invaller maar zijn gezicht stond op onweer na de wedstrijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium