Het Belang van Limburg

Lukaku wint de strijd met Zlatan, Inter loopt uit op Milan

De rekening is vereffend, Zlatan Ibrahimovi­c staat op zijn plaats. Na een assist, een goal en 0-3-winst in de Milanese derby is Romelu Lukaku alleen topschutte­r in Italië. En is Inter meer dan ooit favoriet om zijn eerste titel sinds 2010 te pakken.

- Bart Lagae

“Ik heb het je gezegd! Ik heb het je gezegd, verdomme!” De microfoons van de Italiaanse televisie registreer­den haarfijn de woorden van Romelu Lukaku nadat hij de eindstand in San Siro op het bord had gezet. Terwijl hij ter hoogte van de cornervlag op zijn borst klopte, tuurde hij het veld over naar de andere kant van de middellijn. Daar stond Zlatan Ibrahimovi­c klaar om weer af te trappen. Hij boog het hoofd en applaudiss­eerde. Voor zijn ploegmaats, om hen hernieuwde moed in te spreken. Maar net zo goed voor de Belg, die net bewezen had wie de beste aanvaller van Italië was. De volledige ploeg, bank én trainersst­af van Inter vielen nadien over hun talisman en teddybeer heen.

De zege van Inter was zo duidelijk, zo afgetekend, dat Lukaku geen woorden meer aan Ibrahimovi­c had moeten vuilmaken. De Nerazzurri wonnen de derby met de grootste marge in 45 jaar. Maar de confrontat­ie met zijn exploegmaa­t tijdens het laatste bekerduel had sporen nagelaten. En dus dacht Lukaku maar aan één ding na zijn geweldige ren en doelpunt: zijn gram halen tegen de spits die ooit zijn bewonderin­g opwekte, maar hem nadien had vernederd. Jazeker, Zlatan Ibrahimovi­c kwam ook in het stuk voor. Twee degelijke kansen kreeg hij, maar Inter-doelman Samir Handanovic – net als Zlatan van Bosnische afkomst – hield met puike reddingen zijn netten schoon.

Romelu Lukaku had al na minder dan vijf minuten zijn wil opgelegd. Na een goeie loopbewegi­ng zette hij in twee tijden voor en vond hij zijn spitsbroed­er Lautaro Martinez. De 23-jarige Argentijn scoorde zijn eerste van de namiddag met het hoofd. Ook de 0-2 was een beauty: een fase die begon bij Handanovic en na een lang uitgesponn­en aanval door Martinez werd afgerond. Ivan Perisic – ook hij speelde een sterke wedstrijd – tekende voor de assist.

Alleen een doelpunt van Lukaku ontbrak om het verhaal (copyright Vincent Kompany) compleet te maken. Eerst stuitte de Belg nog op Gianluigi Donnarumma, maar even later gaf hij de Milan-doelman geen kans. Hij controleer­de de bal in de middencirk­el en stormde op doel af. De Milanese verdediger­s probeerden hem naar de buitenkant te drijven, maar Lukaku was te snel en kon uithalen met links. De 228ste Derby della Madonnina werd beslist in stijl.

Alleen topschutte­r

Het vooroordee­l dat Lukaku er niet staat in de grote matchen werd nog maar eens weerlegd. De Inter-spits scoorde nu in vijf Milanese derby’s op rij – vier in de competitie en één in de beker –, dat deed geen enkele speler hem ooit voor. In de topschutte­rsstand is hij nu alleen leider en laat hij Juventus-aanvaller Cristiano Ronaldo achter zich. Lukaku scoorde er 17, Ronaldo 16, Zlatan Ibrahimovi­c en Ciro Immobile (Lazio) maakten er elk 14. Alle competitie­s samen zit Lukaku aan 23 goals in 30 matchen voor Inter, zijn hoogste clubgemidd­elde ooit. Dankzij de goals van Lukaku en Lautaro is Inter meer dan ooit titelkandi­daat. De kloof met Milan bedraagt nu vier punten, de andere rivalen volgen al op ruime afstand. Inter is bovendien Europees uitgeschak­eld en doet ook in de Italiaanse beker niet meer mee. De kaarten liggen beter dan ooit om voor het eerst sinds 2010 de Italiaanse Scudetto te winnen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? De Milanese derby stond ook in het teken van het duel Lukaku-Ibrahimovi­c. Twee ex-ploegmaats die elkaar rauw lusten na hun laatste ontmoeting, getuige deze muurschild­ering.
FOTO REUTERS De Milanese derby stond ook in het teken van het duel Lukaku-Ibrahimovi­c. Twee ex-ploegmaats die elkaar rauw lusten na hun laatste ontmoeting, getuige deze muurschild­ering.
 ?? ISOPIX
FOTO ?? Romelu Lukaku haalde zondag zijn gram tegen Zlatan, die ooit zijn bewonderin­g opwekte, maar hem nadien had vernederd.
ISOPIX FOTO Romelu Lukaku haalde zondag zijn gram tegen Zlatan, die ooit zijn bewonderin­g opwekte, maar hem nadien had vernederd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium