Het Belang van Limburg

Zesde grand slam voor coach Fissette: “Enkel Roland Garros ontbreekt nog”

-

Naomi Osaka veroverde in Melbourne haar vierde grandslamt­itel. Architect achter de recentste successen van de 23-jarige Japanse is Wim Fissette. De Truiense coach heeft intussen al zes grand slams op zijn palmares met vier verschille­nde speelsters. “Enkel Roland Garros ontbreekt. Dat is ons volgende doel”, blikt de 40-jarige Truienaar vooruit.

Op de US Open van 2009 boekte Wim Fissette met Kim Clijsters zijn eerste triomf als coach op een grand slam. Nadien volgden nog twee eindzeges in New York (2010 Clijsters, 2020 Osaka), één keer Wimbledon (2018 Kerber) en eenmaal de Australian Open (2011 Clijsters). Afgelopen weekend bracht hij de teller in Australië op twee. Naomi Osaka was in twee sets te sterk voor de Amerikaans­e Jennifer Brady: 6-4, 6-3. Al leidde dat na afloop niet meteen tot uitbundige taferelen. “Naomi is sowieso geen fuifbeest”, vertelt Fissette over zijn poulain. “Na afloop hebben we een glaasje champagne gedronken. Om half twee lagen we in ons bed. Zondag wachtte ons al een lange terugreis. Als we weer verzamelen in Los Angeles zullen we wel eens uitgebreid dineren. Nu eerst twee weken uitblazen in België. Op 10 maart keer ik terug naar de VS om het tornooi van Miami voor te bereiden.” Fissette beseft dat hij met Osaka goud in handen heeft. “Toen ik in 2019 de vraag kreeg om haar te trainen, heb ik niet getwijfeld. Zij beschikt over de fysieke kwaliteite­n en de kracht van iemand als Serena Williams. In het damestenni­s is dat een geweldige troef. Ze staat ook altijd enorm ontspannen op het veld. Dat liet ze zien in de finale. Op de beslissend­e momenten bleef ze koelbloedi­g. Ook naast het veld is ze een fantastisc­h meisje in de omgang. In alle interviews na haar titel liet ze niet na om haar entourage te bedanken. Ze meent dat oprecht. En ze is nog altijd maar 23. Er staat haar nog een erg mooie tennistoek­omst te wachten. Ik wil daar zeker mijn steentje toe bijdragen.”

Parijs en Spelen

De Truienaar draait ondertusse­n al elf jaar mee in het profcircui­t. “De samenwerki­ng met Osaka is zonder twijfel het hoogtepunt in mijn carrière. Ook als coach heb ik de voorbije jaren stappen vooruit gezet, nu zit ik misschien wel op mijn beste niveau. Met Halep bereikte ik al eens de finale van Roland Garros, maar dat is de enige grand slam die nog ontbreekt op mijn palmares. Met Osaka moet het mogelijk zijn om in Parijs te winnen. Liefst dit jaar al. En dan rest mij enkel nog de Olympische Spelen. Daar zou ik graag een medaille pakken, dan zijn al mijn dromen vervuld.”

Ook voor sparringpa­rtner Seppe Cuypers ging de afgelopen maand een droom in vervulling. “Het is altijd moeilijk om iemand uit te kiezen, zeker als je hem niet goed kent, maar ik was wel overtuigd van zijn kwaliteite­n”, zegt Fissette. “De samenwerki­ng met Osaka is heel goed verlopen. Je weet nooit wat de toekomst nog brengt voor hem. Dit droomdebuu­t zal hij niet snel vergeten.”

 ?? FOTO RR ?? Wim Fissette (l.) en sparringpa­rtner Seppe Cuypers (r.) zijn duidelijk blij met de trofee van hun pupil/trainingsp­artner Naomi Osaka (midden en kleine foto).
FOTO RR Wim Fissette (l.) en sparringpa­rtner Seppe Cuypers (r.) zijn duidelijk blij met de trofee van hun pupil/trainingsp­artner Naomi Osaka (midden en kleine foto).
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium