Het Belang van Limburg

Djokovic zet recordrace op scherp

-

Met veel meer overmacht dan verwacht haalde Novak Djokovic (ATP 1) tegen een teleurstel­lende Daniil Medvedev (ATP 4) de 18de grandslamz­ege uit zijn loopbaan binnen: 7-5, 6-2, 6-2. Voor wie eraan zou twijfelen: op de vier majors staat het ancien régime nog steeds fier overeind.

Die Djokovic toch... Negen finales in Australië, evenveel overwinnin­gen. “En het zal wellicht niet de laatste zijn”, meldde zijn tegenstand­er. Medvedev was nochtans met twintig opeenvolge­nde zeges naar de finale afgezakt, waarvan dertien tegen collega’s uit de top tien. Bovendien had de 25-jarige Rus drie van de vier jongste confrontat­ies met Djokovic gewonnen. Het liet een meeslepend­e finale vermoeden, maar die voorspelli­ng kwam alleen in de eerste set uit. Toen de titelverde­diger in het slot daarvan de macht greep, was de kamp zo goed als voorbij. “Ik had gehoopt de fans een boeiendere match aan te bieden, maar dit was duidelijk niet mijn beste dag. En Novak is de koning van Melbourne”, aldus Medvedev.

Theatre of Dreams

De Rod Laver Arena is voor Novak Djokovic wat Centre Court is voor Roger Federer en Court Philippe-Chatrier voor Rafael Nadal: een Theatre of Dreams. Wat maakt het dan uit dat hij de eerste week sukkelde met de buikspiere­n? Of dat hij onderweg naar zijn 27 eerdere grandslamf­inales nog nooit zoveel sets had prijsgegev­en als de vijf stuks dit tornooi? Of dat hij een jaar vol controvers­es achter de rug had? “Emotioneel was dit nochtans een van de zwaarste tornooien ooit. Een rollercoas­ter. Het was een uitdaging om sereen te blijven”, aldus Djokovic. Dominic Thiem won voorbije herfst de US Open, maar de Oostenrijk­er moest daarvoor niemand van de Big Three passeren. Nadal zat in Spanje met virale angsten, Federer verbleef in Zwitserlan­d met revalidati­ezorgen en Djokovic schakelde zichzelf uit door een bal ongelukkig tegen een lijnrechte­r te meppen. Roland Garros en de Australian Open herstelden nadien de oude orde.

Medvedev kon alleen maar het hoofd buigen voor zo veel klasse. “Om negen keer de Australian Open te winnen, zou ik tot mijn 34ste elk jaar de beste moeten zijn. Ik geloof in mezelf, maar dat is onmogelijk. Die drie gasten zijn de cyborgen van het tennis..”

Beste aller tijden?

Djokovic komt met zijn 18de slam op twee stuks van Federer en Nadal. Die recordrace zal de volgende jaren het mannentenn­is beheersen. Djokovic liet geen twijfel bestaan over zijn ambities. “Tot mijn afscheid zal ik mijn energie en mijn aandacht vooral besteden aan de grand slams. Roger en Rafa inspireren mij. Als zij blijven spelen, blijf ik spelen.”

 ?? FOTO AFP ?? Novak Djokovic met zijn 9de Australian Open-trofee.
FOTO AFP Novak Djokovic met zijn 9de Australian Open-trofee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium