Het Belang van Limburg

Rani Rosius bevestigt op BK en gaat vol voor EK

-

MMet 7.35 in de reeksen en 7.39 in de finale sprintte Rosius (20) naar goud op de 60m vlak. Geen tot de verbeeldin­g sprekende knalchrono’s – haar persoonlij­k record bedraagt 7.27 – maar de AVT-atlete loopt al weken constant ‘in de dertigers’ en bovenal doet ze het telkens quasi in haar eentje. Zaterdag had Rosius enkel ‘concurrent­ie’ van Cassandre Evans, die telkens op meer dan een halve seconde na Rosius over de meet liep. Op 60 meter is dat een eeuwigheid. Bovendien kan de Genkse een heel valabel excuus inroepen voor de zogezegd ‘mindere’ tijden. De pupil van trainer Johan Baerts had een zware trainingsw­eek erop zitten als voorbereid­ing op het Europees kampioensc­hap in Torun over twee weken. “Zelf vond ik het niet slecht. Het waren ook weer vreemde omstandigh­eden.

Een nieuwe zaal en opnieuw zo goed als helemaal alleen lopen. Sinds mijn kwalificat­ie staan alle trainingen in het teken van het EK. Het BK was daarom niet de allerbelan­grijkste meeting.” Dat Rani niets aan het toeval wil overlaten, bewees de nieuwe outfit van de Genkse. Bye bye het gefladder en gewapper van een (slecht) opgespelde borstnumme­r want Rosius liep in een wedstrijdt­opje met een voorgedruk­t borstnumme­r. “Papa gaat regelmatig fietsen met Danny Segers, de CEO van Bioracer die onder andere fietskledi­j ontwerpt en produceert. Op één van die fietstocht­jes is dat idee ontstaan. We hebben het voorgelegd aan de VAL (Vlaamse AtletiekLi­ga, nvdr) en zij keurde het goed. Borstnumme­r 2121 is mijn VAL-lidnummer. De wedstrijdt­opjes kan ik dus alleen maar gebruiken op Belgische meetings.”

Vijf EK-limieten

Op de valreep, het BK indoor was de laatste selectiewe­dstrijd voor het EK, werden nog vijf limieten behaald. Cynthia Bolingo dook op de 400meter één honderdste seconde onder de EK-limiet. Op de 800m haalden zowel Renée Eykens als Elise Vanderelst een ticket binnen. Tot slot snelden op de 3000m zowel de verrassend­e John Heymans als Michael Somers naar een EK-kwalificat­ie. Met Kimeli, Hendrix en Heymans zullen drie Belgische atleten op de 3km aan de start staan. Naast het aflossings­teams 4x 400m van de Tornados (mannen) bestaat de Belgische delegatie uit 16 individuel­e atleten. Dinsdag komen de ‘dossiers’ van Eline Berings op de 60m horden (twee honderdste­n te kort), Kobe Vleminckx op de 60m vlak (één honderdste te traag) en Camille Laus op de 400m nog voor een deliberati­ecommissie.

4X400M ESTAFETTE

De Belgische 4x400m-estafettep­loeg mag (wellicht) dan toch niet naar het EK indoor. De Italiaanse en Duitse vrouwen doken op hun nationale kampioensc­happen nog onder de (gecombinee­rde) tijden van de Cheetahs. Polen, Oekraïne en Groot-Brittannië waren al zeker van een ticket. Zo bleven er nog drie tickets voor de landen van wie de gemiddelde individuel­e chrono’s dit seizoen het scherpst zijn. Nederland was een zekerheidj­e en ook België leek op zijn twee oren te mogen slapen. Maar vandaag verknalden de Duitse en Italiaanse vrouwen die droom op hun nationale kampioensc­happen. Enkel wanneer een van beide landen beslist om geen ploeg naar Torun te sturen, kan België nog opgevist worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium