Het Belang van Limburg

Witte Merel Maes gaat over 1,91 m

-

Merel Maes is zestien jaar. Ze voetbalt, studeert wetenschap­pen en doet sinds de zomer van 2017 aan hoogspring­en. Op het BK indoor sprong ze 1,91m, en daarmee is ze de op twaalf na beste ter wereld van dit jaar. Bij de groten.

De luidste schreeuw op dit BK gaat naar coach Benny Annecour. Een vreugdekre­et, toen zijn pupil Merel Maes over 1,91m ging. De jubel is niet overdreven. Merel Maes sprong dit seizoen liefst 10 centimeter hoger, staat dertiende op de wereldrang­lijst van dit jaar en elfde op de Europese ranglijst van 2021. Bij de seniores. Terwijl ze nog maar zestien lentes telt.

“Ik kan het ook niet zegt Maes. “Vanaf mijn zeven jaar

geloven”,

speel

ik voetbal als rechts- of linksachte­r. Ik win al mijn luchtduels, omdat ik meestal groter ben en hoger kan springen. Ik doe dat nog altijd heel graag. Ik denk wel dat ik beter kan hoogspring­en dan voetballen (lacht).”

Witte merel

Een understate­ment. Coach Annecour wist naar eigen zeggen niet wat hij zag toen ze toekwam op de atletiekcl­ub. Kortom, – excusez le mot – een witte merel in de Belgische atletiek. Zowel Maes als haar coach beseffen goed dat de moeilijkst­e stap, die van de jongerenca­tegorieën naar de groten, nu komt. Hoe hoger de hoogte, hoe ‘zwaarder’ elke centimeter weegt. De lat naar 2 meter, de symbolisch­e grens tussen top en wereldtop, ligt letterlijk hoog. “Ze zweeft wel over de lat, maar ze zal zelf niet beginnen te zweven (lacht).”

 ?? FOTO BELGA ?? Merel Maes staat dertiende op de wereldrang­lijst van dit jaar.
FOTO BELGA Merel Maes staat dertiende op de wereldrang­lijst van dit jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium