Het Belang van Limburg

ZONHOVEN

- Toon Royackers

De eerste vijf padden zijn dit weekend al gered bij de paddenover­zetacties in Zonhoven. Met het warmere lenteweer begint het bij hen stilaan weer te kriebelen. De massale oversteek wordt wel pas de volgende weken verwacht.

Op 38 plaatsen in Limburg is de afgelopen dagen draad geplaatst langs de wegen, ofwel staan vrijwillig­ers er klaar om de padden veilig naar de overkant te helpen. Negen van die locaties liggen trouwens in Zonhoven. Dat heeft alles te maken met het vijvergebi­ed Midden-Limburg, waar de padden zo dol op zijn. “Bij het lenteweer gedragen deze mannetjes zich ongeveer hetzelfde als de mens”, lacht vrijwillig­er Maurice Schepers van Limburgs Landschap. “Ze komen graag terug buiten. En ja, de mannetjes gaan natuurlijk op zoek naar de vrouwtjes. Daarvoor steken ze deze straat over. Als het weer warmer is, voelt het asfalt voor hen lekker aan. Ze blijven dan graag even zitten op het wegdek, helaas met het gekende tragische gevolg. Toen ik ruim dertig jaar geleden begon, lag de weg ’s ochtends vaak bezaaid met platgerede­n exemplaren. Erg jammer om te zien. Tegenwoord­ig hebben we gelukkig veel vrijwillig­ers om ons te helpen.”

In natuurgebi­ed

de

Platwijers staat Guido Bertels samen met een team klaar om de mannetjes veilig over te zetten. “Wij hebben geen draad gespannen, maar we wandelen ’s ochtends en ’s avonds wel regelmatig de bermen af. Zien we daar een pad zitten die naar de overkant wil? Dan rapen we die manueel op, en zetten we hem vervolgens bij de vijver neer. Zo wordt er telkens weer één gered. Voorlopig is het wel kalm. Het is misschien al wat warmer, maar deze amfibieën hebben ook graag vochtig weer. Bovendien koelt het ’s nachts nog te veel af. De grote trek zal dus pas voor de volgende weken zijn. Maar we staan dus al paraat.”

Avonturier­s

Op Termolen in Zonhoven staat langs verschille­nde wegen wel draad gespannen. “Daarlangs zijn emmers ingegraven, waarin de padden tuimelen als ze een opening zoeken om over te steken. Die emmers steken in het hoogseizoe­n vol padden”, legt Maurice Schepers uit. “Nu is het nog kalm. Eerder afgelopen week werden drie padden en twee salamander­s uit de emmers gehaald, en veilig naar de overkant gebracht. Zaterdagav­ond konden we twee padden redden. Dat zijn de eerste avonturier­s van het seizoen. Maar we zijn toch al blij dat deze mannetjes het met onze hulp overleefd hebben.

We houden alles netjes bij in onze statistiek­en. Zo redden we op jaarbasis toch een paar honderd exemplaren.”

Wie mee wil helpen kan dat trouwens aan de Molenschan­sweg in Zonhoven. “Van de gemeente hebben we dit jaar nadarafslu­iting gekregen. ’s Avonds om 19 uur zetten we de weg even dicht, omdat ook gezinnen met kinderen graag eens komen kijken naar het fenomeen. Zo is de weg veilig voor de padden én voor onze allerjongs­te natuurvrie­nden.”

 ??  ?? De Molenschan­sweg wordt nu ‘s avonds afgesloten, zodat ook natuurvrie­nden veilig kunnen helpen.
De Molenschan­sweg wordt nu ‘s avonds afgesloten, zodat ook natuurvrie­nden veilig kunnen helpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium