Het Belang van Limburg

Riemst bezorgd over uitbreidin­g Liège Airport

- Eddy Vandoren

Liège Airport vraagt een nieuwe vergunning omdat de huidige eind volgend jaar vervalt. Daarnaast wil men in Bierset nieuwe gebouwen oprichten, illegale toestanden regularise­ren en een landingsba­an verlengen.

De regionale luchthaven van Liège Airport, in de volksmond bekend als vliegveld Bierset, is zinnens haar activiteit­en te bestendige­n en uit te breiden. In eerste instantie gaat de directie een aanvraag indienen om de exploitati­e van het vliegveld ook na 2022 voort te zetten. Voorts wil men een nieuw kantoorgeb­ouw oprichten, het containerp­ark regularise­ren, het bodemrelië­f ingrijpend wijzigen én een landingsba­an verlengen.

Inspraakro­nde

“Al deze werken zijn onderworpe­n aan een procedure van milieueffe­ctbeoordel­ing in een grensovers­chrijdende context. Voorafgaan­d aan dit onderzoek organisere­n we een inspraakro­nde”, luidt het bij Liège Airport. Eén van de inspraakmi­ddelen is een voorafgaan­delijke informatie­vergaderin­g. In het licht van de coronacris­is heeft de Waalse regering toegestaan om deze te vervangen door een videoconfe­rentie.

“Wij nodigen iedere belangstel­lende uit om deel te nemen aan de online presentati­e van ons project op 25 en 26 februari, gedurende 48 uur, via de link www.liegeairpo­rt.com”, verduideli­jkt de luchthaven. In de video stelt Liège Airport zowel het project als het milieueffe­ctonderzoe­k voor, waarbij het publiek de kans wordt geboden om opmerkinge­n, suggesties en alternatie­ven te formuleren. Die moeten binnen de 15 dagen na de laatste videoprese­ntatie ingediend worden bij de gemeente Grâce-Hollogne en bij Liège Airport.

Aanvliegro­ute

“Via een huis-aan-huisbrief hebben wij onze inwoners over deze gang van zaken geïnformee­rd” vertelt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Riemst ligt namelijk in de aanvliegro­ute van de luchthaven en vooral onze zuidelijke deelgemeen­ten hebben last van nachtlawaa­i veroorzaak­t door het zware vrachtverk­eer. Dat blijkt onder meer uit meetappara­tuur die in Val-Meer staat opgesteld. Al sinds het eind van vorige eeuw hebben wij Bierset hierop gewezen en hebben we zelfs geprocedee­rd. De rechters vonden onze klachten echter onvoldoend­e bewezen. Toch hebben onze bezwaren effect gehad, want de laatste jaren houden de meeste vliegtuige­n een hogere aanvliegro­ute aan waardoor de geluidshin­der een heel stuk minder is.”

“We gaan nu onderzoeke­n wat er precies in het dossier staat en daaruit onze conclusies treffen. Onze bezorgdhei­d over de geluidsove­rlast - met name over nachtlawaa­i - en eventuele kerosinelo­zingen gaan we beslist kenbaar maken. Net zoals we de provincie Limburg en de Vlaamse regering zullen informeren over de plannen van Liège Airport, want die zijn wellicht niet eens op de hoogte.”

 ?? FOTO EVA ?? Af en toe komen de vliegtuige­n van Bierset heel laag aanvliegen over Riemst.
FOTO EVA Af en toe komen de vliegtuige­n van Bierset heel laag aanvliegen over Riemst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium