Het Belang van Limburg

Ook steun voor winkels die het niet nodig hebben

-

BONNENACTI­E HOESELT

“Voedingswi­nkels die het niet nodig hadden, profiteerd­en van de actie Benkelëk winkelen die de gemeente 34.000 euro kostte”, stelt oppositiel­eider Mieke Claesen (Best Groen). “Het doel naambekend­heid en samenhorig­heid - is bereikt”, reageert Wim Hellinx (Open Vld).

61 handelaars ontvingen in september in totaal 30.000 bonnen van 1 euro. De handelaars deelden aan hun klanten die bonnen uit. Vervolgens konden de klanten die bonnen dan besteden als korting bij aankoop bij een andere Hoeseltse handelaar. Volgens oppositiel­eidster Mieke Claesen (Best Groen) is het doel van economisch­e ondersteun­ing van Hoeseltse zelfstandi­gen die te lijden hadden van coronamaat­regelen mislukt. “47 handelaars hebben een onkostenno­ta ingediend voor een totaal van 17.038 euro. Drie vierde van de uitbetaald­e bonnen ging naar zaken die nooit in lockdown moesten gaan. Ongeveer 7.400 euro ging naar een groepje van vijf zaken.”

Coördinato­r van Benkelëk winkelen was gemeentera­adslid Wim Hellinx (Open Vld). Hij evalueerde de actie door een bevraging bij de handelaars zelf . “Ruim 17.000 euro is uitbetaald aan bonnen en niet alle 30.000, dat is normaal bij dit soort acties. Een nieuwe actie met de resterende 13.000 euro is mogelijk.”

In het evaluatiev­erslag van Hellinx

werd een opmerkelij­k misbruik beschreven. Enkele horecauitb­aters merkten dat sommige handelaars de bonnen die zij aan hun klanten moesten uitdelen zelf als korting gebruikten bij hun consumptie­s.

 ?? FOTO FRED PEETERS ?? Sommige handelaars gebruikten de bonnen die zij aan hun klanten moesten uitdelen zelf als korting bij andere handelaars.
FOTO FRED PEETERS Sommige handelaars gebruikten de bonnen die zij aan hun klanten moesten uitdelen zelf als korting bij andere handelaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium