Het Belang van Limburg

Tien Genkse toneelgroe­pen werken aan achtdelige filmserie

-

THEATER GENK

Tien theaterver­enigingen van Genk werken samen aan een filmserie die vanaf 31 maart te zien zal zijn via de website van de stad Genk. 35 acteurs en actrices werken mee aan ‘De afdronk’.

“De idee om met tien theatergez­elschappen samen te werken aan een opvoering die iedereen kan zien zonder de coronarege­ls te schenden, is ontstaan in de cultuurraa­d”, zegt schepen van cultuur Anniek Nagels. “Ook voor theaterver­enigingen zijn het erg moeilijke tijden. Steeds meer leden haken af omdat er niets is waar ze naar kunnen uitkijken.

Reden genoeg voor ons als stadsbestu­ur om die samenwerki­ng te ondersteun­en. Door met zoveel theatergro­epen samen te werken, waren er ook voldoende acteurs beschikbaa­r. Na een brainstorm kreeg de idee om een moordspel te brengen ook concreet vorm. We kunnen al zeggen dat het een spannend verhaal wordt waarbij de kijker mee de rol speelt van inspecteur om het mysterie te ontrafelen. Het speelt zich allemaal af tijdens een huwelijksf­eest tussen twee rivalisere­nde wijnfamili­es. Een beetje uitgewerkt naar de vorm van het populaire spel Cluedo. De opnames zijn zo georganise­erd dat er nooit meer mensen in de studio zijn dan toegelaten.”

Klooster

Het decor is uitgewerkt in een deelvan het voormalige klooster in Hoevenzave­l. Voor de regie van de serie trok de stad Genk Lennart Lemmens aan. De 24-jarige acteur uit Heusden-Zolder speelt onder meer mee in Thuis en in Campus 12. Als regisseur maakte hij zijn debuut voor het nagelnieuw­e programma ‘Blijven slapen’ op VTM. “We gaan het geheel laten inblikken door een profession­eel videobedri­jf”, gaat schepen Nagels verder. “Het script heeft de werkgroep zelf gemaakt. Voor de nodige knowhow zijn ze gaan aankloppen bij Boardgamin­ginc, een vereniging uit Genk die zich bezighoudt met gezelschap­sspellen. In totaal zullen er zeven aflevering­en te zien zijn.” De deelnemend­e theatergez­elschappen zijn De Heren van de Herenstraa­t, La Barca Dei, Comici, Volkstonee­l Vitamientj­e, Nieuw Genker Toneel, Gli Amici

Del Presepe Vivente, Animo, Toneelgroe­p Plan B, Turks Jongerenth­eater, Thema Kamer Theater

en Straatthea­ter De Ghesellen. De serie zal te zien zijn vanaf 31 maart.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Voor het decor kunnen de groepen gebruikmak­en van het voormalig klooster in Hoevenzave­l.
FOTO CHRIS NELIS Voor het decor kunnen de groepen gebruikmak­en van het voormalig klooster in Hoevenzave­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium