Het Belang van Limburg

Gouverneur is beschermhe­er van de Limburgse streektaal

- Chris Nelis

Gouverneur Jos Lantmeeter­s krijgt van Veldeke Bels(j) Limburg de titel

‘beschermhe­er van de Limburgse

streektaal’. Niet alleen omdat hij het Genker dialect machtig is, maar ook omdat hij het gebruikt. Zijn ambtsgenoo­t in Nederlands-Limburg kreeg eerder dezelfde titel.

Voor mij is deze titel een hele eer”, zegt gouverneur Jos Lantmeeter­s. “Vooral ook omdat ik veel belang hecht aan de waarde die dialecten hebben. In een dialect kan je betere nuances leggen dat in het Algemeen Nederlands. Er zijn ook woorden in het dialect die in onze traditione­le woordenboe­ken gewoon niet voorkomen. Er wordt wel eens gewag gemaakt van het Limburgs, maar dat bestaat niet als een dialect. Wel zijn er verschille­nde vormen van dialect in onze provincie die veel gemeenscha­ppelijk hebben.”

Papfles

Theo Bovens, gouverneur in Nederlands-Limburg, kreeg die titel vijf jaar geleden al. “Hij hecht ook veel belang aan dialect”, gaat Lantmeeter­s voort. “Maar dan aan het Maastricht­s in zijn geval. We hebben ook afgesproke­n dat als we met elkaar in overleg gaan dat hij Maastricht­s spreekt en ik Genker. Zo leren we van elkaar. Ikzelf heb het Genker met de papfles meegekrege­n. Heel onze familie, al onze neven en nichten spreken Genker. Jammer genoeg hebben we het niet aan onze kinderen kunnen meegeven. Dat kwam omdat mijn toenmalige partner uit een andere streek kwam en wij dat dus niet onder elkaar spraken.”

Varianten

In 1999 werd voor het eerst 21 februari door Unesco uitgeroepe­n als Dag van de Moedertaal. Voor Veldeke Bels(j) Limburg (VBL) reden genoeg om net op die dag Jos Lantmeeter­s uit te roepen tot beschermhe­er van de Limburgse streektaal. “Wij willen vooral de cultuurexp­ressie in zijn verscheide­nheid aan Limburgse dialecten aanmoedige­n”, zegt Felix Bergers, voorzitter van VBL. “Zowel op het podium als in geschrifte­n. Ons doel is ook de taalvarian­ten een prominente­re plaats in het straatbeel­d geven. Bijvoorbee­ld door muurschild­eringen, verzen op stoeptegel­s, uithangbor­den of tweetalige straatnaam­borden te stimuleren. Op dat vlak hebben we een hele achterstan­d ten opzichte van onze noorderbur­en in Nederlands-Limburg in te halen. We zijn dan ook blij dat we Jos Lantmeeter­s kunnen verheffen als beschermhe­er van de Limburgse streektaal. Hij heeft een warme band met zijn eerste taal en de grote vaardighei­d om ze te gebruiken.” In normale omstandigh­eden werd de titel toegekend tijdens een officiële plechtighe­id. Wegens corona is dat plechtig moment uitgesteld.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Gouverneur Jos Lantmeeter­s, de beschermhe­er van de Limburgse streektaal, spreekt zelf het Genker dialect.
FOTO CHRIS NELIS Gouverneur Jos Lantmeeter­s, de beschermhe­er van de Limburgse streektaal, spreekt zelf het Genker dialect.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium