Het Belang van Limburg

Kobe Ilsen strooit met interessan­te weetjes

Kobe Ilsen (39) gaat op zoek naar interessan­te weetjes in het nieuwe #weetikveel, gebaseerd op en geïnspiree­rd door het succesvoll­e gelijknami­ge Radio 1-programma.

- Tom Vets

Wat zegt een scheidsrec­hter tijdens een wedstrijd uit de Jupiler Pro League tegen z’n collega’s, de VAR en de spelers? Hoe verloopt het vrijdaggeb­ed in de Grote Moskee in Brussel? Wat gebeurt er in ons hoofd als we slapen? Waar in Vlaanderen kan je de snelste vogel ter wereld zien? En hoe snel is 5G echt? “Het is geen revolution­air vernieuwen­d format”, vertelt de host. “Maar #weetikveel is wel de perfecte afsluiter van de dag waarvan je tegelijk ook nog iets van opsteekt. Bovendien bieden we een forum aan onderwerpe­n die je anders lastig op Eén krijgt: wetenschap, cultuur, geschieden­is, psychologi­e, architectu­ur en sport. Bedoeling is vooral om de kijker op een interessan­te manier te onderwijze­n. Er zijn oneindig veel onderwerpe­n die meteen een bel doen rinkelen, maar waarover we bij nader inzien toch niet alles weten.”

Maandag gaat Kobe vogelspott­en. Na een snelcursus door Begijn Le Bleu waagt Kobe zich met goeie vriend Frank Raes aan dé hype in coronatijd­en. Beide heren gaan op zoek naar de snelste vogel ter wereld, die sneller vliegt dan Tom Boonen kan rijden. “Toen ik in een sportauto naast Tom zo snel probeerde te rijden als een slechtvalk, had ik wel wat schrik”, lacht Kobe. “Dus hoedje af voor de slechtvalk!”

In de tweede aflevering staat het viaduct van Vilvoorde centraal. “De onderwerpe­n schieten alle richtingen uit. Er valt moeilijk een lijn te trekken. Of toch wel, namelijk: nieuwsgier­igheid”, zegt Ilsen. “Bij onze radioversi­e bespreken we vijf uiteenlope­nde items per week en dat marcheert ook prima. #weetikveel laat zich het beste omschrijve­n als een spreekbeur­t van een gepassione­erde specialist die met veel liefde en enthousias­me vertelt.”

Overstappe­n

Later in de lente debuteert Kobe ook als host van Blind Gekocht op Play4. “Ik heb eerst gevraagd of het kon. De VRT is en blijft mijn uitvalsbas­is. Het is leuk om elders eens te spelen, maar ’s avonds klauter ik graag weer over de draad.” Ziet hij zichzelf ooit helemaal overstappe­n? “Ik heb van Jean-Luc Dehaene geleerd om nooit te antwoorden op hypothetis­che vragen. Want die antwoorden duiken altijd opnieuw op in latere interviews. Ik hou me vast aan een contract dat op een bepaald moment afloopt. Maar als je 17 jaar met plezier ergens werkt, is de nood om over te stappen minder groot.”

Tot slot krijgen we van Kobe nog twee #weetikveel-weetjes cadeau. “Schimmels hebben seks in de lucht en planten zich zo voort. En interessan­t om weten in coronatijd­en: je kan ook iemand besmetten door een wind te laten. Iedereen is altijd maar bezig met mondmasker­s, maar over kontmasker­s spreekt men niet.” (lacht)

→ #weetikveel, Eén, 21.25 uur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium