Het Belang van Limburg

18,5 graden: met z’n allen naar buiten

-

De Limburgse natuurgebi­eden zijn dit weekend overspoeld door wandelaars en fietsers. Iedereen wou genieten van de vroege lentezon. 18,5 graden werd het in Kleine-Brogel. De warmste 21 februari ooit. Op een paar plaatsen moesten parkings en wegen afgesloten omdat het te druk werd. Fietsen door het water was - uiteraard - één van de toplocatie­s.

Zo druk was het gisteren op Limburgse wandel- en fietspaden dat verschille­nde parkings van recreatiep­lekken moesten worden afgesloten. Door corona en het mooie weer waren er tijdens de hele krokusvaka­ntie vier keer meer fietsers op pad in onze provincie dan vorig jaar.

Zelden begon de lente zo vroeg. Met 17,9 graden in Ukkel sneuvelde gisteren het dagrecord voor 21 februari, dat eerst op 14,6 graden stond. Dat zorgde voor een toeloop op de wandel- en fietspaden en in de natuur- en recreatied­omeinen in Limburg. Dat was trouwens tekenend voor de hele krokusvaka­ntie. Maar liefst 83.466 fietstoeri­sten hebben tijdens de voorbije vakantieda­gen onze provincie bezocht. Meer dan 40.000 van hen kwamen naar de Limburgse Kempen. Bijna 14.000 fietsers trokken door Haspengouw. In totaal werden er 63.000 fietstoeri­sten meer genoteerd dan tijdens de vorige krokusvaka­ntie. Dat had natuurlijk alles te maken met de lockdown en het mooie weer van dit weekend.

Toch volgeboekt

“De krokusvaka­ntie is een echte voltreffer geweest voor het fietstoeri­sme”, zegt gedeputeer­de voor Toerisme Igor Philtjens (Open Vld). “De absolute toppers van het weekend waren Fietsen door het Water in Bokrijk en Fietsen door de Bomen in HechtelEks­el, met respectiev­elijk 8.354 en 4.057 fietsers. Dankzij het Limburgs fietsroute­netwerk kunnen we even ontsnappen aan het fysieke isolement waarin we al maanden leven.”

Uit een bevraging blijkt ook dat er last minute veel verblijfst­oerisme

is geboekt in Limburg. “Er was een bezettings­graad van 30 procent in het begin van de week, maar heel wat grotere hotels in Hasselt en Genk en campings raakten dit weekend toch volgeboekt”, zegt Philtjens. “Toch een lichtpuntj­e voor een sector die uit een heel donkere periode komt. De hoteliers stelden vast dat de gezinnen die boekten veel jonger waren dan in andere jaren, en dat vooral verblijven die ook afhaalmaal­tijden konden aanbieden populair waren.”

Afgesloten

In Bokrijk kwamen tijdens de krokusvaka­ntie maar liefst 50.000 bezoekers langs. Gisteren moest de politie van zone Carma de Bokrijklaa­n zelfs een tijdje afsluiten voor alle verkeer. De toeloop dreigde zo groot te worden dat de coronamaat­regelen niet meer konden worden gegarandee­rd. “Alle mensen die op parking 1 toekwamen, zijn persoonlij­k aangesprok­en met de vraag om naar het Openluchtm­useum te gaan”, zegt Igor Philtjens. “Zo creëerden we een buffer voor gezinnen die naar de speeltuin wilden, want daar zaten we aan het maximumaan­tal toegelaten bezoekers. Het is een huzarenstu­kje geweest, maar in samenwerki­ng met de politie zijn we erin geslaagd alles onder controle te houden. Bokrijk is normaal gesloten tijdens deze periode, maar we zijn blij dat we in coronatijd­en een maatschapp­elijke bijdrage kunnen leveren door de deuren van het domein te openen. Daarom hebben we besloten om de speeltuin nu ook op woensdagen open te houden.”

Ook op andere plekken in Limburg was het behoorlijk druk. Zo was het bijvoorbee­ld aanschuive­n aan het doorkijkke­rkje in Borgloon. In Maasmechel­en stond de parking van het Nationaal Park Hoge Kempen gistermidd­ag al vroeg vol. De parkings aan het Tongerse stadspark De Motten en natuurgebi­ed de Kevie zijn ook even afgesloten omdat er te veel wandelaars waren. Op de parkings van de Teut in Zonhoven was het zoeken naar een plek. Heel wat wandelaars trokken er met de frigobox op uit om een picknick in openlucht te houden.

Tuincentra

Niet alleen in de recreatieg­ebieden, ook in de Limburgs tuincentra was het dit weekend al gezellig druk. “Mensen willen precies het lentegevoe­l nog wat extra kleur geven”, zegt Bart Hiemeleers van Genker Plantencen­trum. “Zo vroeg in februari is het nog nooit zo druk geweest.” Marleen Theys van Floralux in Ham bevestigt: “De klanten schaffen zich allerlei fleurige bloemen aan om op hun terras te zetten en zo de lente in huis te halen. Zelfs de barbecues gaan al vlotjes de deur uit. Je voelt de opluchting bij de mensen dat ze opnieuw buiten kunnen komen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? In Bokrijk dreigde de toeloop op een bepaald moment te groot te worden en werd aan mensen gevraagd niet naar de speeltuin te gaan.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR In Bokrijk dreigde de toeloop op een bepaald moment te groot te worden en werd aan mensen gevraagd niet naar de speeltuin te gaan.
 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Fietsen door het water ontving vorig jaar 1.300 fietsers in de krokusvaka­ntie. Dit jaar waren er dat 8.354.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Fietsen door het water ontving vorig jaar 1.300 fietsers in de krokusvaka­ntie. Dit jaar waren er dat 8.354.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De ijskar mag dan wel niet rondrijden volgens de coronarege­ls, een ijsje afhalen kan perfect, zoals hier in Diepenbeek.
FOTO SERGE MINTEN De ijskar mag dan wel niet rondrijden volgens de coronarege­ls, een ijsje afhalen kan perfect, zoals hier in Diepenbeek.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In de tuincentra was het opvallend druk.“Mensen willen het lentegevoe­l nog wat extra kleur geven”, klinkt het in Genker Plantencen­trum.
FOTO SERGE MINTEN In de tuincentra was het opvallend druk.“Mensen willen het lentegevoe­l nog wat extra kleur geven”, klinkt het in Genker Plantencen­trum.
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Het vroege lenteweer lokte jong en oud naar domein Bovy in Bolderberg (Heusden-Zolder).
FOTO ZAHRA BOUFKER Het vroege lenteweer lokte jong en oud naar domein Bovy in Bolderberg (Heusden-Zolder).
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Genieten van de zon in de Lommelse Sahara.
FOTO RAYMOND LEMMENS Genieten van de zon in de Lommelse Sahara.
 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Aan het doorkijkke­rkje in Borgloon was het dit weekend aanschuive­n geblazen.
FOTO TOON ROYACKERS Aan het doorkijkke­rkje in Borgloon was het dit weekend aanschuive­n geblazen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium