Het Belang van Limburg

Alleskunne­r Van der Poel wint overal, nu ook na waaierrit in de Emiraten

-

Het strand van Oostende, of de woestijn van Abu Dhabi? Wout van Aert, of een koershonge­rig WorldTour-peloton? Het maakt Mathieu van der Poel allemaal niks uit. “Blijkbaar won ik hier met mijn conditie van het veldrijden”, zegt het zondagskin­d van Alpecin-Fenix.

Nee, dit was geen niemendall­etje zoals twee jaar geleden in de Ronde van Antalya, waar Van der Poel zijn wegcampagn­e ook begon met een zege. Het was de allereerst­e World Tour-wedstrijd van het seizoen, waarbij Alpecin-Fenix als winnaar van het ProTeam-klassement 2020 automatisc­h mag starten. Wat goed is, komt snel. Zie Tom Boonen, die vijftien jaar geleden ook begon met een zege in de GP van Doha. Of Wout van Aert vorig jaar na de lockdown in de Strade Bianche. Deze zandbak in de Verenigde Arabische Emiraten kende Van der Poel wel al sinds november 2019, toen hij er voor het crossseizo­en nog snel even met zijn Roxanne genoot van het zachte woestijnkl­imaat. Dit keer kwam hij er als viervoudig wereldkamp­ioen veldrijden aan in het rennershot­el op het Yas Marina F1-circuit, waar hij als freak door het raam van zijn hotelkamer de bolides ziet racen. Ondertusse­n kennen de sjeiks in de UAE ook al de wereldvede­tte van Alpecin-Fenix. Die bewees zondag in Al Mirfa al meteen verschille­nde zaken. Eén week trainen met de groep is voldoende om competitie­f te zijn. En hij blijft een alleskunne­r, die verraderli­jk snel spurt. Dat ondervond vooral Elia Viviani, die hoopte Cofidis eindelijk een eerste zege aan te bieden. Maar het beuken tegen de zijwind in zoog zijn benen leeg . “Ik was ook niet zeker dat ik deze sprint kon winnen ”, gaf Van der Poel toe. “Ik weet wel dat ik sneller word naarmate een wedstrijd harder is. Met die zijwind en de warmte was dit best een pittig werkdagje.”

Het was een openingset­appe die herinnerde aan de vergane Ronde van Qatar, waarbij er dikwijls zo waanzinnig hard werd gevlamd dat je achteraf een bloedsmaak­je in de mond had. Zoals Tom Boonen dat altijd plastisch omschreef. “Het liep lekker. Ik zat al in de eerste waaier van de dag. Ik voelde meteen dat ik goede benen had”, zei Van der Poel. “Na de tussenspur­t reed er opnieuw een grote groep weg (onder wie vijf van de zeven van Deceuninck-Quick-Step, alleen Bennett en Keisse niet, nvdr.). Ik sprong ernaartoe. En dan was het vooral uitkijken om goed geposition­eerd de sprint te beginnen en mijn buikgevoel te volgen. Al was deze zege niet echt verwacht. Met dank ook aan Gianni Vermeersch (nog een crosser, nvdr.), die de aanvallen van Almeida en Cattaneo counterde. Roy Jans was ook mee, maar hij moest even voordien eraf.” En zeggen dat Van der Poel vooraf aangaf dat deze UAE Tour een experiment was waarin hij lead-out zou spelen voor Philipsen. Ploegmanag­er Christoph Roodhooft had er wel aan toegevoegd dat Mathieu zijn kans zou gaan indien de gelegenhei­d zich zou voordoen. Maar meteen zo’n knaller? “We zijn met Mathieu al een en ander gewend, maar dat is toch opnieuw straf”, zei Roodhooft. “Hoewel ik vorig jaar zijn ritzege in de Tirreno-Adriatico nog verrassend­er vond. Het was mooi om te zien hoe content ploegleide­r

Frederik Willems was. Dan schat je nóg beter de prestatie in. Uiteindeli­jk heeft Mathieu slechts zeven dagen alternatie­f wat getraind met de ploeg op stage in Benicasim, want zijn vierde wereldtite­l in het veldrijden dateert van 31 januari. Zelfs al heet je Van der Poel, elke renner heeft bij een nieuw wegseizoen wat onzekerhei­d. Die is nu weg. Eén vogel maakt de lente niet, maar deze opener van de World Tour is een mooie binnenkome­r.”

Nog drie kandidaten op de eindzege

Na nog geen vier uur koers kan je de kandidaat-eindwinnaa­rs van deze UAE Tour al op één hand tellen: Tourwinnaa­r Tadej Pogacar, uittredend winnaar Adam Yates en João Almeida, die nog maar eens bewees dat die vijftien dagen roze vorig jaar in de Giro geen toeval waren.

Voor een eerste sprint waarin Van der Poel de lead-out speelt voor Philipsen, is het wachten tot woensdag, want maandag is er de tijdrit en dinsdag volgt de klim naar Jabel Hafeet. “In de tijdrit gaat Mathieu ook voluit. Na deze knaller wenkt een mooie ereplaats. Ze gaan hem niet direct vier minuten per bergrit wegzetten, hoor”, besloot Roodhooft, die na een transfer van meer dan twee uur met Van der Poel terug het rennershot­el op Yas Marina bereikte.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Waaieralar­m in de Emiraten waardoor nog slechts drie favorieten aanspraak maken op de eindzege.
FOTO AP Waaieralar­m in de Emiraten waardoor nog slechts drie favorieten aanspraak maken op de eindzege.
 ?? FOTO AP ?? Mathieu van der Poel blijft verbazen. Drie weken na zijn vierde wereldtite­l in het veld wint de Nederlands kampioen de allereerst­e WorldTourw­edstrijd van het seizoen.
FOTO AP Mathieu van der Poel blijft verbazen. Drie weken na zijn vierde wereldtite­l in het veld wint de Nederlands kampioen de allereerst­e WorldTourw­edstrijd van het seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium