Het Belang van Limburg

Hasselt dreigt met GASboetes als KFC zwerfvuil niet opruimt

Nu een laatste waarschuwi­ng naar de fastfoodke­ten gestuurd.

- Dirk Jacobs

ZWERFVUIL HASSELT

Het mooie lenteweeke­nd had afgelopen weekend een kwalijk neveneffec­t in de Hasseltse straten. Opnieuw lag er zwerfvuil, waarvan opvallend veel van fastfoodke­ten KFC.

“Toen KFC afgelopen zomer in Hasselt opende, heeft de stad afspraken gemaakt: de keten doet zelf opruimrond­es voor het achtergela­ten afval, zes keer per dag”, zegt Hasseltse schepen van Reiniging Laurence Libert. “Vier maal per dag wordt de gewone ronde afgelegd, op en rond de Grote Markt, en tweemaal daags de grote ronde, waarbij ook het Capucienen­plein wordt schoongema­akt. Dat laatste zeker na sluitingst­ijd. Tijdens die rondes nemen de mensen van KFC niet alleen het zwerfvuil van hun eigen zaak mee maar ook ander zwerfvuil, om zo een steentje bij te dragen aan het proper houden van de stad. Want zeker nu er heel veel takeaway is, worden ook koffiebeke­rs volop gedropt op straat. We hebben dan ook aan alle horecamens­en en koffiebarh­ouders gevraagd om daar mee op toe te zien.”

Laatste waarschuwi­ng

Toch blijft het zwerfvuil de spuigaten uitlopen. “Zondag hebben we een extra opruimploe­g moeten oproepen om het afval te verwijdere­n, maar zelfs dat bleek dweilen met de kraan open”, zegt Libert. “Na de overlast van afgelopen weekend is maandagoch­tend een mail naar KFC vertrokken als laatste waarschuwi­ng, want er zijn al eerdere aanmaninge­n geweest. Als er nu niets verandert, gaan we over tot GAS-boetes wegens het niet naleven van de codex rond sluikstort­en. We zijn tevreden

Laurence Libert (Open Vld) dat KFC meteen positief geantwoord heeft.”

“We hebben volgende week een afspraak met de stad vastgelegd hierover”, zegt KFC-woordvoerd­er Sally Herygers. “Maar ook zonder die afspraak willen we absoluut zwerfafval in de stad voorkomen. We gaan dan ook in ons restaurant en via onze sociale netwerken klanten nogmaals oproepen om hun afval netjes in de afvalbakke­n te droppen, ofwel mee naar huis te nemen. Vanaf dinsdag moet dit in de buurt echt anders verlopen, daar zetten wij op in. Zwerfafval hoort echt niet.”

McDonald’s

De stad heeft ook afspraken over zwerfvuil gemaakt met McDonald’s, dat nog voor de zomer een filiaal opent op de hoek van de groene Boulevard met de Koning Albertstra­at. “Verder moeten we de mensen toch ook onze perscontai­ners voor straatafva­l goed leren gebruiken”, zegt Libert. “Zo staan er drie in de binnenstad, waarvan een langs de lange bank op de Grote Markt. Daar staat constant afval naast terwijl de bakken nog voor geen derde gevuld zijn. De straat afvalvrij houden, is dus zeker ook de taak van de klanten die afhaalverp­akkingen gewoon laten rondslinge­ren.”

Hasseltse schepen van Reiniging

ZWERFVUIL

 ?? FOTO DIRK JACOBS ?? Afgelopen weekend lieten klanten van KFC opnieuw zwerfvuil achter op de Hasseltse Grote Markt.
FOTO DIRK JACOBS Afgelopen weekend lieten klanten van KFC opnieuw zwerfvuil achter op de Hasseltse Grote Markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium