Het Belang van Limburg

Software verklapt welk vaccin u zal krijgen

- Koen Snoekx

Wie zich online registreer­t voor een vaccin, krijgt ook de vermelding om welk vaccin het gaat: Pfizer, Moderna of AstraZenec­a. Het softwaresy­steem geeft het type vaccin automatisc­h weer. Voor het Agentschap Zorg en Gezondheid was dit ook een verrassing maar zij gaan de ‘bug’ wellicht niet wegwerken. Volgens het Agentschap zal dit het vaccinshop­pen - waarbij mensen een vaccin weigeren en kiezen voor een ander vaccin - niet in de hand werken.

Wie zich online registreer­t voor een vaccin, zal op dat moment al te weten komen welk type vaccin er zal toegediend worden: Pfizer, Moderna of AstraZenec­a. Toch zal dat volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid het zogenaamde vaccinshop­pen niet in de hand werken.

Wie zich wil laten vaccineren, zal pas in het vaccinatie­centrum te weten komen welk type vaccin er zal toegediend worden. Dat is wat de overheid tot nog toe communicee­rde, al blijkt dat niet te kloppen. Wie per sms of mail uitgenodig­d wordt voor zijn vaccinatie en zijn afspraak online bevestigt, krijgt immers op dat moment al te zien welk type vaccin in zijn bovenarm zal belanden. “Dat klopt inderdaad”, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Als je online je afspraak bevestigt, verplaatst of weigert, staat er inderdaad vermeld welk vaccin je zal krijgen. Het softwaresy­steem geeft het type vaccin automatisc­h weer, iets wat ook voor ons een verrassing was.” Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat de ‘bug’ in het systeem wellicht niet wegwerken. “Mensen die het nieuws over de vaccinatie­s op de voet volgen, kunnen immers ook via hun uitnodigin­gsbrief achterhale­n welk type vaccin ze zullen ontvangen”, zegt Moonens. “Op die brief staan twee data vermeld: een datum voor de eerste dosis, een tweede datum voor de tweede prik. Bedraagt de termijn tussen die twee data drie weken dan krijgt u het Pfizer-vaccin, bij vier weken is dat het Moderna-vaccin, bij twaalf weken het AstraZenec­a-vaccin.”

Vaccinshop­pen

Of op die manier de deur niet op een kier wordt gezet voor het zogenaamde vaccinshop­pen, waarbij mensen een vaccin weigeren en kiezen voor een ander type vaccin? “Op dit moment zijn er in de vaccinatie­centra enkel AstraZenec­a-vaccins beschikbaa­r”, zegt Moonens. “Wie de voorgestel­de datum weigert en een nieuwe afspraak wil maken, zal enkel kunnen kiezen voor een ander tijdstip tijdens diezelfde week of hoogstens de week daarna. Aangezien er op dit moment dus enkel AstraZenec­a-vaccins voorhanden zijn in de vaccinatie­centra maakt dat dus geen verschil.” Maar ook wanneer er andere types van vaccins beschikbaa­r zullen zijn in de vaccinatie­centra zal vaccinshop­pen volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid in principe niet mogelijk zijn. “Wanneer je een afspraak maakt voor een vaccin, krijg je een bepaalde vaccinatie­lijn toegewezen, waaraan een bepaald type vaccin verbonden is”, zegt Moonens. “Wie een nieuwe afspraak maakt, zal in principe opnieuw bij dezelfde vaccinatie­lijn en dus hetzelfde type vaccin uitkomen.”

Kritiek

Vaccinshop­pen heeft volgens Moonens ook geen zin “omdat er geen slechte vaccins zijn”. “Elk vaccin, en dus ook dat van AstraZenec­a, beschermt tegen zware ziekte of overlijden. Je zal bij het ene vaccin misschien wat meer verkouden zijn dan bij het andere, maar het gaat er toch om dat de vaccinatie ervoor zorgt dat er minder ziekenhuis­opnames en overlijden­s zijn”, zegt Moonens. Of Zorg en Gezondheid al signalen kreeg van mensen die het AstraZenec­a-vaccin pertinent weigeren? “We merken wel dat sommige zorgverlen­ers liever een mRNAvaccin willen (Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins, nvdr.) en kritisch zijn over het AstraZenec­avaccin, maar dat gaat nog niet tot op het punt dat er effectief AstraZenec­a-vaccins geweigerd worden”, zegt Moonens. “Ook de ziekenhuiz­en hebben de AstraZenec­a-vaccins aanvaard, dus we gaan ervan uit dat die ook daar worden toegediend.” Moonens wijst er ook nog op dat een vaccin weigeren voor iedereen een slechte zaak is. “Mensen die hun vaccinatie weigeren of uitstellen, stellen meteen ook hun eigen beschermin­g uit en wellicht ook die van anderen. Tegelijk wordt op die manier voor iedereen het zogenaamde ‘Rijk der vrijheid’ verder uitgesteld en dat wil toch niemand.”

GROOT-BRITTANNIË

 ?? FOTO AFP ?? Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid wijst erop dat vaccinshop­pen geen zin heeft “omdat er geen slechte vaccins zijn”.
FOTO AFP Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid wijst erop dat vaccinshop­pen geen zin heeft “omdat er geen slechte vaccins zijn”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium