Het Belang van Limburg

Wetenschap en feiten

- Yves Lambrix

Op 18 maart is het precies een jaar geleden dat het coronaviru­s ons land in een eerste lockdown duwde. Weinigen hadden toen durven vermoeden dat dit duivelse c-beestje een jaar later nog altijd zo onverzette­lijk zou zijn. Naast de economisch­e ravage is ook de menselijke schade ondertusse­n niet te overzien. Zelfs als corona hen niet in hun portemonne­e of thuissitua­tie raakt, gaan steeds meer mensen gebukt onder depressiev­e klachten, angsten, eenzaamhei­d en gevoelens van uitzichtlo­osheid. Psychologe­n zijn zozeer overbevraa­gd dat ze hun wachtlijst­en sluiten. Met de eerste troostende lentedagen achter de rug, kijken we dan ook met bijzondere belangstel­ling uit naar het Overlegcom­ité van vrijdag. De Vlaamse jeugdkoepe­ls smeken dat de maatregele­n voor kinderen, jongeren, scholieren en studenten worden versoepeld. Zij vinden steun bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en de groenen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaat nog enkele stappen verder. Hij wil de avondklok en het reisverbod op de schop, en een heropening onder strikte voorwaarde­n van de horeca tegen de lente. Ook andere sectoren voeren de druk op premier Alexander De Croo en de regeringsl­eiders van de deelstaten serieus op.

Dat minister van Volksgezon­dheid

Frank Vandenbrou­cke (sp.a) zondag al duidelijk maakte dat versoepeli­ngen ten vroegste pas over drie weken kunnen - dan moet er meer zicht zijn op de Britse variant - heeft weinig indruk gemaakt. In het land der blinden dat België heet, is éénoog allesbehal­ve koning. Een ervaren politicus als Alexander De Croo weet dit. En dus koos hij gisteren de vlucht vooruit, met een eerste, uitgebreid­e toelichtin­g over de coronasitu­atie in ons land. Met (fysieke) ruggensteu­n van wetenschap­pelijke experten als Steven Van Gucht en Niel Hens gaf hij een verrassend­e inkijk in de machinekam­er en de manier waarop die energie van cijfers en statistiek­en tot beslissing­en leidt.

Op het einde van de persconfer­entie weigerde de premier evenwel een conclusie te maken. Dat was ook niet nodig. De cijfers en modellen spreken voor zich: pas vanaf mei zullen we voldoende zekerheid hebben dat versoepeli­ngen niet tot een nieuwe piek leiden. We zullen dus nog wat geduld moeten hebben, zeker nu het aantal coronabesm­ettingen opnieuw stijgt. Die onuitgespr­oken conclusie zal opnieuw tot een storm van protest leiden, zeker nu ongefundee­rde meningen en opinies steeds meer terrein winnen van wetenschap en feiten. Alsof deze laatste niet krankzinni­g genoeg zijn?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium