Het Belang van Limburg

“Curve blijft plat omdat we niet aan maatregele­n prutsen”

- Koen Snoekx

CORONABESM­ETTINGEN HASSELT De besmetting­scijfers gaan opnieuw in stijgende lijn. Volgens viroloog Steven Van Gucht staan we voor cruciale weken. “Zes procent van de besmette personen belandt nu in het ziekenhuis. Neemt de besmetting­sdruk toe, stijgen ook de ziekenhuis­opnames.”

Hoewel er fors minder getest wordt, gaan de besmetting­scijfers in ons land in stijgende lijn. Dat is een gevolg van de steeds dominanter­e Britse variant, die 50 procent besmetteli­jker is. Elke dag raken er nu iets meer dan 2.000 Belgen besmet, 5 procent meer dan de week daarvoor. “Als we de besmetting­scijfers op langere termijn bekijken, zien we dat we al sinds november op een plateau zitten”, zegt Steven Van Gucht. Al ruim drie maanden schommelt het aantal besmetting­en in ons land tussen de 2.000 en 2.500 per dag. “Dat de curve voor zo’n lange tijd zo vlak blijft, is een heel bijzonder gegeven en niet de normale gang van zaken bij een pandemie”, zegt Van Gucht. “Het zit normaal in de aard van een virus om explosief te groeien, zeker bij een populatie waar er nog geen groepsimmu­niteit is.”

Dat die curve zo plat blijft, is volgens de viroloog een rechtstree­ks gevolg van de maatregele­n. “Die maatregele­n zorgen voor een soort tegendruk om de curve stabiel te houden. Het is dan ook goed dat we de voorbije maanden niet aan de maatregele­n geprutst hebben.”

Minder overlijden­s

Toch staan we volgens Van Gucht voor cruciale weken. “Op dit moment belandt 6 procent van de besmette personen in het ziekenhuis. Dat aantal mogen we zeker niet minimalise­ren. Gaat de besmetting­sdruk verder omhoog, dan zal dat effect immers snel te zien zijn in de ziekenhuiz­en en dat moeten we vermijden.”

Het aantal ziekenhuis­opnames schommelt al weken tussen de 100 en 150 per dag. “De belasting op de ziekenhuiz­en blijft daarmee hoog”, zegt Van Gucht. “Tijdens de zomermaand­en juni en juli waren er bijvoorbee­ld zo’n 10 ziekenhuis­opnames per dag. Vandaag ligt dat aantal dus ruim tien keer hoger.”

Ook de druk op intensieve zorgen neemt lichtjes toe. “Van de opgenomen patiënten heeft momenteel bijna één op vijf (19 procent) intensieve zorg nodig. Voor het eerst sinds november zien we een lichte stijging van het aantal Covidpatië­nten op intensieve.”

Het aantal Covid-overlijden­s daalt wel nog naar gemiddeld 37 per dag, een daling met 10 procent op weekbasis. Vooral in de woonzorgce­ntra sterven er beduidend minder mensen aan Covid-19. Op dit moment zijn er dat nog 12 per dag, een kwart minder dan de week daarvoor.

Limburg

Ook in Limburg gaat de besmetting­scurve de verkeerde kant uit. Na zeventien dagen van dalende cijfers, klimt het aantal besmetting­en weer omhoog, al gaat het om een lichte stijging. Tussen 12 en 18 februari raakten 890 Limburgers besmet, een stijging van 9 procent in vergelijki­ng met de week daarvoor. Ook de druk op de Limburgse ziekenhuiz­en is de afgelopen dagen toegenomen. Op dit moment tellen de zes Limburgse ziekenhuiz­en in totaal 114 Covid-patiënten, van wie er 21 intensieve zorgen nodig hebben. Ter vergelijki­ng: vorige week vrijdag lagen er in de Limburgse ziekenhuiz­en nog 94 Covid-patiënten, het laagste aantal sinds begin dit jaar. Die toename van Covid-patiënten is onder meer te verklaren door een uitbraak op een afdeling geriatrie van het ZOL in Genk, waar een tiental patiënten besmet zijn.

 ?? BELGA
FOTO ?? Viroloog Steven Van Gucht en premier Alexander De Croo bij de voorstelli­ng van het nieuwe wetenschap­pelijke model. “Als we een derde golf willen vermijden moeten we dus zeer voorzichti­g blijven. Maar dat betekent niet dat er in maart niets mogelijk is.”
BELGA FOTO Viroloog Steven Van Gucht en premier Alexander De Croo bij de voorstelli­ng van het nieuwe wetenschap­pelijke model. “Als we een derde golf willen vermijden moeten we dus zeer voorzichti­g blijven. Maar dat betekent niet dat er in maart niets mogelijk is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium