Het Belang van Limburg

Agenten melden zelf “brutaal geweld tegen minderjari­gen”

- Marc Klifman

POLITIEGEW­ELD BRUSSEL Een tiental agenten hebben bij politievak­bond ACOD duidelijk gemaakt dat een aantal collega’s veel te ver zijn gegaan tijdens de betoging tegen politiegew­eld vorige maand in Brussel. “Minderjari­gen werden brutaal geslagen in de cellen, zonder reacties van de chefs.”

De manifestat­ie op 24 januari zindert al weken na. Honderden mensen kwamen toen naar Brussel om te betogen tegen zogenaamde klassenjus­titie en politiegew­eld. Ze verwezen naar peuter Mawda en Jozef Chovanec. De manifestat­ie was aanvankeli­jk verboden maar werd even gedoogd. Uiteindeli­jk greep de politie in en werden meer dan 230 mensen, onder wie 86 minderjari­gen, opgepakt. De arrestante­n werden naar cellen in de politiekaz­erne in Etterbeek overgebrac­ht.

“Abnormale attitude”

In de nasleep kwamen tal van getuigenis­sen naar buiten van jongeren die zich agressief behandeld voelden door agenten. Ook ouders dienden klacht in. Bij het Comité P. zijn sindsdien 16 klachten binnengeko­men. Het parket is ook onmiddelli­jk een onderzoek gestart naar politiegew­eld. Zeer opmerkelij­k: voor het eerst kaart ook een politievak­bond zelf het gewelddadi­ge gedrag van een aantal agenten aan. ACOD heeft op 15 februari aan de Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) een brief geschreven waarin verschille­nde zaken worden opgesomd die niet door de beugel konden. In die brief, die Het Nieuwsblad kon inkijken, staat letterlijk dat “minderjari­gen brutaal werden geslagen in de cellen, zonder reacties van de chefs ter plaatse”. Betty Masure van ACOD bevestigt dat een tiental agenten hun beklag deden over het optreden van bepaalde collega’s. “Sommige agenten waren inderdaad getuige van een abnormale attitude.” De vakbond pleit voor een vaste camera in het cellencomp­lex om dergelijke situaties te vermijden. Donderdag zitten de afgevaardi­gden ook samen met burgemeest­er

Close en de korpschef van de zone Brussel Hoofdstad Elsene. Voorlopig lijkt ACOD alleen te staan met de aanklacht. Politievak­bond VSOA distantiee­rt zich van de brief. “Men laat nu uitschijne­n alsof die arrestatie­s onwettig waren, maar het is niet een individuel­e politieman die beslist om iemand te arresteren tijdens ordedienst­en, wel de bestuurlij­ke overheid”, zegt ondervoorz­itter Vincent Houssin. “Ik heb ook nog geen enkel bewijs gezien van ongerechtv­aardigd geweld door agenten. Wat ik nu hoor, lijkt op foltering en kan ik moeilijk geloven. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hier politiek meer achter zit. Het is algemeen geweten dat extreemlin­ks in Brussel blijft bashen op de politie.”

 ?? FOTO EPA ?? Bij de betoging werden meer dan 230 mensen opgepakt.
FOTO EPA Bij de betoging werden meer dan 230 mensen opgepakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium