Het Belang van Limburg

McDonald’s stuurt personeel met bakfietsen de straat op

-

Fastfoodke­ten McDonald’s zet al een tijdje bakfietsen in om het zwerfvuil rond zijn restaurant­s op te ruimen. “Afvalbelei­d is al jaren een van onze toppriorit­eiten.”

“In 2009 zijn we gestart met onze Green Trucks die het afval in de restaurant­s ophalen. Dat afval wordt dan in zeven deelstrome­n verwerkt”, zegt Kristel Muls, communicat­iedirecteu­r bij McDonald’s. “Het is onze ambitie om een circulaire economie te krijgen waarbij ons afval volledig gerecyclee­rd kan worden in herbruikba­re verpakking­en. Voorlopig is die cirkel nog niet helemaal rond, maar we blijven innoveren. De overschot wordt verbrand en dat levert dan weer energie op.”

Stickers

Door de verplichte horecaslui­ting kunnen consumente­n hun hamburgers en frietjes niet in het restaurant opeten. “Veel mensen doen tijdens de coronacris­is meer aan afhaalmaal­tijden dan vroeger. Dat merken wij ook. De drive-in is erg populair met soms lange wachtrijen”, zegt Muls. De consument rijdt vervolgens naar een vrij plekje op de parking en eet daar zijn menu op. Twee tot drie keer per dag wordt de parking door het personeel opgeruimd omdat sommige mensen hun afval gewoon op de grond achterlate­n. “We doen nochtans moeite om klanten te sensibilis­eren. We kleven grote stickers op de verpakking met de boodschap ‘Afval hoort in de vuilnisbak, niet op straat’.”

Imago

Maar dat gebeurt toch, en niet alleen op de parking van het restaurant zelf. Om het zwerfvuil te verzamelen in de omliggende straten, zet ongeveer de helft van de 95 McDonald’s-filialen een of meerdere bakfietsen in. “We proberen altijd goede afspraken te maken met de gemeente. Als ze ergens klachten krijgen van rondslinge­rend afval van ons restaurant, dan mogen ze ons contactere­n en gaan we dat meteen opruimen. We willen geen negatief imago: ook al hebben wij het afval daar niet gedumpt, onze naam en logo staan er wel op, heel zichtbaar en herkenbaar. Dat zien we liever niet. En het is niet zo dat onze mensen alleen onze verpakking­en eruit vissen. Nee, ze nemen dan in één keer al het zwerfvuil op die plek mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium