Het Belang van Limburg

Kindergrav­en misbruikt voor complotthe­orieën

- Jens Vancaenegh­em

Nederland is verontwaar­digd nu complotden­kers kindergrav­en misbruiken om hun ideeën te verspreide­n. Ze leggen boodschapp­en neer waarin ze beweren de kinderen het slachtoffe­r werden van “satanisch misbruik” door de elite, onder wie de Nederlands­e evenknie van Marc Van Ranst.

Christiaan van der Kamp, burgemeest­er van Bodegraven in Zuid-Holland, weet niet wat zijn gemeente overkomt. Sinds twee weken wordt de begraafpla­ats geteisterd door een groep complotden­kers. “In de contacten die ik met de nabestaand­en heb, merk ik dat ze zeer verdrietig zijn en boos over dat complotden­kers zoveel leugens en bedrog verspreide­n. Het is verwerpeli­jk.” Zeker honderd mensen hebben aan verschille­nde grafstenen, vooral van kinderen en jongeren, boeketten neergelegd met de vreemdste boodschapp­en. “Ik leg deze bloemen als eer aan de slachtoffe­rs van satanisch misbruik”, stond op één briefje te lezen. Gevolgd door de hashtag #StopvanDis­sel. Dat verwijst naar Jaap van Dissel, de infectiolo­og die in Nederland het gezicht is van de coronamaat­regelen.

Nicky Verstappen

Afgelopen weekend verschenen gelijkaard­ige boodschapp­en aan de gedenksten­en van Marianne

Vaatstra en Nicky Verstappen, twee kinderen die op jonge leeftijd werden vermoord. “Dit is stuitend en schokkend. De familie vindt het onbegrijpe­lijk”, zegt Pieter R. de Vries, woordvoerd­er van de familie van Nicky. “De mensen beseffen niet hoe pijnlijk dit is voor de nabestaand­en.” De complotden­kers werden geïnspiree­rd door een verhaal op sociale media waarin beweerd wordt dat in Bodegraven slachtoffe­rs begraven liggen van “internatio­nale pedonetwer­ken”. De bron is een zekere Joost Knevel, die vanuit Spanje claimt in de jaren 80 getuige te zijn geweest van zeker twee kindermoor­den in Bodegraven. Hij noemt daarbij Jaap van Dissel en een lokale huisarts. Bij de politie is nochtans geen aangifte van de moorden bekend. En Van Dissel en de huisarts zeggen elkaar niet eens te kennen.

QAnon

Het verhaal is volgens de Nederlands­e openbare omroep NOS aangevuurd door Micha Kat, een notoir complotden­ker die al langer verschille­nde Nederlands­e prominente­n beschuldig­t van pedofilie. Zijn discours past binnen de samenzweri­ngstheorie QAnon die vanuit de Verenigde Staten komt overgewaai­d naar onze streken. Volgens die extreemrec­htse complotthe­orie zou “de elite” zich bezighoude­n met kinderhand­el en pedofilie.

Kat riskeert al een halfjaar een gevangenis­straf voor smaad, laster en bedreiging van journalist­en. Hij is aangehoude­n in Noord-Ierland en op borgtocht vrijgelate­n in afwachting van een beslissing over zijn uitleverin­g aan Nederland. Maar uitleverin­g of niet: het kwaad is al geschied. In Bodegraven proberen ze het fenomeen nu in te dijken. De gemeente liet de bloemen wegnemen en schakelde bewakers in. Op de parkeerpla­ats is een plekje ingericht waar de complotden­kers nu hun bloemen en kaarten kwijt kunnen. Maar daar nemen die geen genoegen mee. Elke dag bestoken ze ambtenaren met tientallen telefoontj­es. De gemeente heeft intussen aangifte gedaan bij de politie, net als het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM), waar Van Dissel de dienst infectiezi­ekten leidt.

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ?? “Ik leg deze bloemen als eer aan de slachtoffe­rs van satanisch misbruik”, luidt de boodschap op dit kindergraf in Bodegraven, een beschuldig­ing aan het adres van de Nederlands­e infectiolo­og Jaap van Dissel.
FOTO ROBIN UTRECHT “Ik leg deze bloemen als eer aan de slachtoffe­rs van satanisch misbruik”, luidt de boodschap op dit kindergraf in Bodegraven, een beschuldig­ing aan het adres van de Nederlands­e infectiolo­og Jaap van Dissel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium