Het Belang van Limburg

Italiaanse ambassadeu­r vermoord in Virungapar­k

- Silke Remmery

Luca Attanasio (43), de Italiaanse ambassadeu­r in de Democratis­che Republiek Congo, is gisteren omgekomen bij een aanval vlak bij het Virunga Park. Het zou gaan om een poging tot ontvoering.

Luca Attanasio was onderweg naar een schooltje voor een project van de VN toen plots schoten werden afgevuurd op zijn jeep. De Congolese chauffeur werd gedood, de andere inzittende­n werden naar het Virungapar­k geleid. Parkwachte­rs kwamen ter hulp, maar voor de Italiaanse ambassadeu­r kon geen hulp meer baten. Hij werd samen met zijn Italiaanse lijfwacht gedood. De verantwoor­delijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist. Een woordvoerd­er van het nationaal park stelt dat het mogelijk ging om een poging tot ontvoering. “Er zal geen moeite worden gespaard om licht te werpen op wat er is gebeurd”, stelde de Italiaans minister van Buitenland­se Zaken. Zijn Congolese ambtsgenoo­t beloofde de Italiaanse regering alleszins dat haar land “er alles zal aan doen om te ontdekken wie achter de vreselijke moord zit”.

In en rond het Virungapar­k zijn al jaren verschille­nde gewapende groepering­en actief om de controle over de kostbare grondstoff­en te bemachtige­n. Volgens onze minister van Buitenland­se Zaken Sophie Wilmès (MR) toont “de dood van de Italiaanse ambassadeu­r de dringende noodzaak aan om de vrede in deze regio herstellen”. Het is niet de eerste aanval dit jaar: in januari werden nog zes parkwachte­rs gedood.

 ?? FOTO AP ?? Ambassadeu­r Luca Attanasio.
FOTO AP Ambassadeu­r Luca Attanasio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium