Het Belang van Limburg

127 vliegtuige­n van het type Boeing 777 blijven voorlopig aan de grond.

- Arthur De Meyer

Afgelopen zondag regende het brokstukke­n in het Amerikaans­e plaatsje Broomfield, niet ver van Denver, de hoofdstad van de staat Colorado. Een van de motoren van een Boeing 777 – van maatschapp­ij United Airlines met bestemming Honolulu – was kort na het opstijgen ontploft. Sommige passagiers hadden een knal gehoord, anderen maakten zelfs gewag van warmte in de cabine door het vuur in de motor.

Al snel deden video’s de ronde van het vervaarlij­k bungelende karkas van een motor aan de vleugel van het toestel. Ook op de grond konden mensen vastleggen hoe de brokstukke­n naar beneden vielen. Een metalen ring ter grootte van een uit de kluiten gewassen trampoline viel luttele meters naast een woning. Er vielen als bij wonder geen gewonden.

Ook verwonderl­ijk: de koers van Boeing maakte géén noodlandin­g. Gisteren stond het aandeel stabiel op om en bij de 217 dollar, hetzelfde peil als vrijdag. “Ik wil dit niet kapot relativere­n, maar dit is slechts een ‘incident’ en geen ongeluk”, zegt professor en luchtvaart­econoom Eddy Van de Voorde. “Gezien er geen gewonden of doden gevallen zijn, is dit slechts een blip op de radar van Boeing. De beurs denkt er ook zo over, kijk maar naar het aandeel. Vergeet ook niet: dit is een probleem met de motor en die motoren worden niet aangelever­d door Boeing zelf, maar door Pratt & Whitney. De luchtvaart­maatschapp­ijen kiezen zelf welke motor ze willen. Boeing kan dit dus van zich afschuiven.”

Krediet opgebouwd

Toch lijkt dit het zoveelste PRdrama voor de Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer. Zaterdag verloor een Boeing 747 cargo met bestemming New York nabij Maastricht ook al brokstukke­n (zie kader) – vermoedeli­jk had de motor een object opgezogen – en natuurlijk is er ook het debacle rond de geplaagde 737-MAX. Dat type toestel was goed voor twee crashes met 346 dodelijke slachtoffe­rs in totaal op een zestal maanden tijd tussen eind 2018 en begin 2019. De oorzaak bleek een cruciale ontwerpfou­t in de instrument­en van het toestel, wat een enorme deuk in de reputatie van Boeing sloeg. Pas in november vorig jaar kreeg het toestel opnieuw groen licht.

Drie maanden verder én opnieuw staat Boeing in een negatief daglicht. Of niet? “Het klinkt oneerbiedi­g, maar dit is gewoon brute pech”, zegt professor en luchtvaart­expert Wouter Dewulf. “De 777 heeft een uitstekend­e staat van dienst, het is per gevlogen kilometer mogelijk het veiligste toestel op aarde. Dit toestel geniet veel vertrouwen en heeft heel wat krediet opgebouwd. Boeing kan zich dus wat betreft de 777 wat van die stoten veroorlove­n.” Maar had dit incident zich voorgedaan met een 737-MAX, dan was er wél sprake van reputatie- en economisch­e schade. “Want na de twee ongevallen en nadat het meer dan een jaar aan de grond is gezet, moet dat toestel het vertrouwen bij het publiek terugwinne­n. Een gelijkaard­ig incident, zelfs door een menselijke fout, had tot een koersval en een heleboel geannuleer­de bestelling­en geleid. Maar dit? Business as usual.”

 ?? VIA REUTERS
FOTO ?? Door de brandende motor kwamen er meerdere brokstukke­n van de Boeing naar beneden gevallen.
VIA REUTERS FOTO Door de brandende motor kwamen er meerdere brokstukke­n van de Boeing naar beneden gevallen.
 ?? AFP
FOTO ?? Afgelopen zondag regende het brokstukke­n in het Amerikaans­e plaatsje Broomfield, niet ver van Denver, de hoofdstad van de staat Colorado.
AFP FOTO Afgelopen zondag regende het brokstukke­n in het Amerikaans­e plaatsje Broomfield, niet ver van Denver, de hoofdstad van de staat Colorado.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium