Het Belang van Limburg

Boeing 747 die brokstukke­n verloor cirkelde nog een uur boven de grensstree­k

-

BOEING MAASTRICHT

De Boeing 747-400 die zaterdag boven Meerssen en Maastricht motoronder­delen verloor, landde pas een uur later in Luik. In de tussentijd heeft het toestel nog vele rondjes boven de Euregio en ook boven Zuid-Limburg gecirkeld.

Het toestel vertrok zaterdag om 16.11 uur van Maastricht Aachen Airport en kwam al snel na de start in de problemen omdat een van de vier motoren in brand vloog. De piloot van Longtail Airlines koos voor een noodlandin­g op luchthaven Bierset bij Luik, omdat de landingsba­an daar een stuk langer is.

De landing vond pas om 17.11 uur plaats. In het tussenligg­ende uur heeft het vrachtvlie­gtuig, met onder meer medicijnen aan boord, lange tijd rondgecirk­eld boven de Ardennen, een stukje Duitsland en ook boven Vaals, Parkstad, Heuvelland

en opnieuw de gemeente Maastricht.

Mayday

Onderweg heeft de piloot na overleg met de luchtverke­ersleiding circa 47.000 ton kerosine geloosd. Dit is op een dusdanige hoogte gebeurd dat de kerosine verdampt. De piloot heeft ‘mayday mayday mayday’ geroepen als teken dat het motordefec­t serieus was. Oud-piloot en buurman van Maastricht Aachen Airport John Huizinga noemt drie mogelijke oorzaken voor de motorpech: “Er heeft iets op de baan gelegen, het was een technisch mankement of, en dat lijkt me het meest aannemelij­ke, het was een vogelaanva­ring. Er waren op dat moment de nodige groepen vogels in de lucht”, aldus Huizinga.

Longtail Airlines is de zevende eigenaar van dit vliegtuig. Het toestel begon dertig jaar geleden aan zijn eerste vlucht voor Singapore Airlines. Daarna ging het terug naar Boeing om vervolgens via Air India, Martinair, ACG Cargo en Rubystar Airlines in juni 2020 in handen van Longtail Airlines uit Bermuda te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium